Нанесення міток для коригування вогню окупантів є фактом Державної зради, яка карається позбавленням волі на термін до 15-ти років.

Про це пособникам окупантів нагадала Київська міська державна адміністрація на своєму офіційному каналі в телеграмі. 

"Нанесення міток для коригування вогню окупантів є злочином і карається позбавленням волі на строк до 15-ти років. В Україні за цю діяльність встановлена кримінальна відповідальність за статтями Кримінального кодексу України 111 та 113 — державна зрада та диверсія", - йдеться у повідомленні КМДА. 

Влада столиці закликає громадян негайно повідомляти про місця з мітками, передавати фото до правоохоронних органів та інформувати про підозрілих осіб, які можуть бути причетними до нанесення міток. 

Для цього створено офіційний чат-бот — @stop_russian_war_bot.  Бот отримує та передає інформацію на відповідні штаби реагування.

Нагадаємо, окупанти використовують мітки для наведення та коригування авіаційних та ракетних ударів, а також артилерійського вогню. Крім того, вони можуть бути застосовані для координування висадки ворожого десанту. За даними СБУ, в багатьох містах заздалегідь були підготовлені так звані «сплячі» групи диверсантів, які винаймають житло здебільшого через ріелторів. 

Також мітки, які залишають на дорогах та інших об’єктах інфраструктури України війська окупантів використовують для орієнтування на місцевості. Укравтодор закликав громадян виявляти такі знаки та знищувати їх. 25 лютого кіберполіція створила бот, в який можна завантажувати фото виявлених міток, які залишають на дорогах для російської техніки.

Нагадаємо, як повідомляв "Вголос", Служба безпеки проводить контррозвідувальні заходи по всій Україні, виявляє диверсантів, агентів спецслужб РФ та поплічників ворога, захищає кібер- та інформаційний простір, спростовує фейки.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ