Прикарпатці долучилися до Всеукраїнської акції на підтримку Білорусі, що відбулася під гаслом українських націоналістів 20 серпня на площі перед адмінбудинком в Івано-Франківську.

Про це інформує прес-служба Івано-Франківської обласної організації ВО «Свобода».

Як зауважив міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків, сьогодні вся Україна підтримує білорусів у боротьбі за свободу.

«Гасло “За нашу і вашу свободу!” свого часу об’єднувало визвольний рух 40-50 рр. Коли воювали литовська, білоруська армії та Українська Повстанська Армія. Сьогодні знову об’єднані цим гаслом підтримуємо народ Білорусі у засадничому праві кожної нації – праві вибору влади. Хотілося б ще, звичайно, аби Україна висловила офіційну позицію щодо ситуації. Адже, як не дивно, але до цього часу Президент таки її не озвучив. Свого часу, коли у нас була Революція Гідності, ряд країн підтримувало нас у цій боротьбі. А сьогодні чомусь Україна залишається осторонь. Хоча подібну «байдужість» збоку державної влади ми спостерігали вже, коли почалася війна у Грузії. Тому ми вирішили показати, що прості українці підтримують Білорусь», – зазначив Руслан Марцінків.

Депутат Івано-Франківської обласної ради, свободівець Ігор Дебенко відзначив, що приємно бачити, як білоруський народ прокидається, оживає та нарешті починає боротьбу за свої права та свободу.

«Як вже фактично 30 років боремося ми. Маємо пам’ятати , що одним із перших на Майдані загинув білорус Михайло Жизнєвський. Тому сьогодні маємо підтримувати білоруське суспільство у намаганні відстояти свої громадянські права. І в першу чергу, свободу вибору. Але разом з тим, ми повинні пам’ятати, що в нашому українському домі не все гаразд. І ми повинні також відстоювати свої права. Свою гідність, свою мову та свої цінності. Тож будьмо солідарні з білорусами, підтримуймо їх, але не забуваймо про власний дім», – закликав Ігор Дебенко.

Народна депутатка України Оксана Савчук підкреслила, що в парламенті навесні було створене міжфракційне депутатське об’єднання «За демократичну Білорусь!». На той момент туди погодилися вступити дуже мало депутатів.

«Я є в цьому об’єднанні. Ми ще тоді підозрювали, що вибір Білорусів не буде почутий, а вибори будуть сфальсифіковані. Тоді дуже багато експертів говорили, що білорусів чекає дуже важкий шлях. Та сподівалися, що він не буде таким кривавим – з кийками, ув’язненнями та смертю протестувальників. Побачивши це, ми з народними депутатами із об’єднання підписали постанову про те, що Україна не визнає такі вибори у Білорусі. Натомість офіційне керівництво нашої держави дали зовсім інші коментарі. Такі, аби всім вгодити. Як наслідок, Україна не має своєї чіткої позиції у цьому гострому питанні», – каже Оксана Савчук.

Зазначимо,  «Свобода» запустила Всеукраїнську акцію солідарності з білоруською нацією — «За нашу і вашу СВОБОДУ»!

20 серпня в усіх містах, де головами є представники ВО «Свобода», піднімають білоруські національні біло-червоно-білі прапори та ухвалюють заяви на підтримку білоруської нації.

Акція відбувається у трьох обласних центрах:
— Івано-Франківськ
— Тернопіль
— Хмельницький
Та ще у семи містах:
— Косів (Івано-Франківська область)
— Дубляни (Львівська область)
— Рава-Руська (Львівська область)
— Монастириська (Тернопільська область)
— Шепетівка (Хмельницька область)
— Берестечко (Волинська область)
— Конотоп (Сумська область).

ІА "Вголос": НОВИНИ