Наше місто вже складно уявити без трамваю. І не дарма, адже для львів’ян – це не лише різновид транспорту, а й його символ та візитівка.

Ми не розповідатимемо про його історію, а лише пригадаємо 10 фактів про найстаріший електротранспорту Львова, з якими згодиться кожен львів’янин. Про це читайте у матеріалі ІА «Вголос».

1. «Трамвай за трамваїм, за трамваїм трамвай, а за тим трамваїм іще єден трамвай…»

Львівський трамвай
Фото: Варта-1

Є одна старенька жартівлива пісенька про Львів, дуже добре відома львів’янам.  «Трамвай за трамваїм, за трамваїм трамвай, а за тим трамваїм іще єден трамвай…», – так йдеться у її рядках. Так ось, спроєктувавши її слова на сучасність, можна зрозуміти, що десь так відбувається у Львові й зараз: коли ламається бодай один трамвай, то тягучка з трамваїв робиться страшенна й ніц з цим не зробиш. 

2. Якщо немає святкового настрою – сідай у трамвай

Львів’яни знають: як тільки розпочинаються різдвяні свята, трамваєм їхати стає значно веселіше. Бо у салоні лунають колядки та щедрівки! Ба більше, деякі мешканці нашого міста їх радо підспівують. Тож після такої поїздки святкова атмосфера й справді гарантована. Навіть, коли у Львові зовсім немає снігу.

Львівський трамвай
Фото з відкритих джерел

А ще, такі колядки чудово приглушують зайвий шум. Все ж таки, із колядками не так сильно «ріжуть вуха» суперечки контролерів з «зайцями». Та й телефонні розмови на зразок: «Галю, ти вже зварила зупу? Я вже їду домів» менше чути.

3. До речі, про «зайців»…

Львівські «зайці» – це окрема категорія людей, які їздять у трамваях. Подейкують, що тут вони з’явилися ще з тих часів, коли у місті з’явився перший трамвай. Контролери постійно намагаються вести з ними запеклу боротьбу, але вони все одно знаходять спосіб проїхатись безоплатно. Найцікавіші експонати – ті, що чіпляються за трамваєм ззаду. Такі не бояться нічого…

4. Львівський трамвай і «бізнесмени»

Львівські роми – це справжні знавці бізнесу. Якось вони навіть зрозуміли, що заробити декілька копійок можна навіть у львівському трамваї. Мешканці нашого міста практично не дивуються  «Червоній руті» у виконанні представників ромської громади у трамваї. А ось туристи дістають свої гаманці та дають їм декілька копійок за «розвагу». 

5. Квитки на всі гроші

Фото: Михайло Лоїш

Мабуть, таке було із кожним: даєш водію 50 гривень, просиш один «повний», а тобі замість одного дають 5. При цьому, вдасться поміняти на потрібну кількість квитків та отримати решту лише тоді, коли пощастить і водійка трамваю у гарному гуморі... 

6. Влітку – не так жарко. Взимку – дуже холодно. 

Лише львів'яни знають: у трамваї чи не найлегше перенести літню спеку. Принаймні, там не так гаряче, як у маршрутці. Утім взимку, навпаки, у львівському трамваї дуже холодно. Особливо, коли їдеш сидячи. 

7. Львівський трамвай – не тільки транспорт

Фото: Ivan Klishch

Погодьтесь, трамвай – чи не найромантичніший вид львівського транспорту. Саме тому, львів’яни обожнюють їздити трамваєм ввечері, розглядаючи старовинні вулиці міста у світлі ліхтарів. Крім цього, львівський трамвай полюбляють й туристи. Їдучи ним, можна побачити майже усі визначні пам’ятки. 

8. Нові старі трамваї

Лише у Львові називають старі трамваї, привезені з Європи, новими. Такі собі, трамваї секонд-хенд. Але ми ж все одно тішимося! Та й зрештою, берлінські вживані трамваї виявились комфортними та економічними машинами, особливо у порівнянні зі старими львівськими трамваями чеського виробництва, які з 80-их років не знали модернізації. 

9. Транспорт, який має свій неофіційний гімн

Чи чули ви коли-небудь пісні про львівську маршрутку? Ми – ні.  А ось, до прикладу, про львівський трамвай – пісень справді чимало. Одна з них навіть стала своєрідною одою цьому виду транспорту. Так-так, ми про знамениту пісню «Старенький трамвай» у виконанні гурту Пікардійська Терція. 

10. Чекали і ... дочекалися

Фото: TvoeMisto

Львів'янам часто щось обіцяють. Інколи, на обіцянки доводиться чекати десятки років, а й навіть – більше. Так львів'яни чекали трамвай на Сихів. І, нарешті, у 2016 році, їхня мрія здійснилася: таки дочекалися! 

А які ще факти ви знаєте про львівський трамвай? Коментуйте у Facebook на офіційній сторінці ІА "Вголос". 

ІА "Вголос": НОВИНИ