Суд Саудівської Аравії засудив до смертної кари п'ятьох людей за вбивство журналіста Джамаля Хашоггі.

Про це повідомив прокурор, передає ВВС.

Ще троє обвинувачених отримали тюремні терміни, вони проведуть в ув'язненні 24 роки.

Пана Хашоггі, критика саудівського уряду, вбили в приміщенні саудівського консульства в Стамбулі. Туди він прийшов отримати документи.

Жорстоке вбивство виконала група саудівських агентів.

Прокурор розповів, що судові провадження були відкриті щодо 11 осіб. Їхні прізвища він не назвав.

Однак у вироку суду йдеться, що звинувачення щодо трьох осіб відхилили, і суд визнав їх невинними.

Зокрема, серед засуджених немає Сауда аль-Кахтані – близького радника наслідного принца Саудівської Аравії Мухаммеда бін Салмана, якого ЗМІ називали організатором вбивства.

Колишього заступника глави розвідки країни Ахмад аль-Асира, якого відправили у відставку і арештували, звільнили за браком доказів.

Хашоггі, відомий критикою на адресу влади Саудівської Аравії, працював оглядачем американської газети Washington Post і з 2017 року жив у США.

2 жовтня він зайшов до будівлі саудівського консульства в Стамбулі. Він прийшов за довідкою про розлучення з дружиною, яка залишилася на батьківщині, що було йому потрібно для одруження з турецькою жінкою.

З того часу його ніхто не бачив.

Спочатку влада Саудівської Аравії заперечувала факт смерті журналіста. Посадовці стверджували, що той вийшов з консульства цілим і неушкодженим.

Згодом саудівські ЗМІ повідомили, що Хашоггі дійсно загинув, але сталося це в результаті спонтанної бійки зі співробітниками консульства.

Але пізніше Ер-Ріяд змушений був визнати, що вбивство журналіста було навмисним. За даними турецьких слідчих, тіло Хашоггі розчленували і вивезли з території консульства. Його останки досі не знайдені.

Хашоггі виїхав з Саудівської Аравії у вересні 2017 роки після арешту кількох його близьких друзів.

Залишаючи батьківщину, журналіст звинуватив принца Саудівської Аравії Мухаммеда бін Салмана в переслідуванні дисидентів.

У західних країнах у Мухаммеда бін Салмана було чимало шанувальників. Багато хто бачив у ньому реформатора, лідера з новим баченням майбутнього своєї країни.

Але в Саудівській Аравії він всіляко боровся з інакомисленням. Про це і розповідав Хашоггі на сторінках Washington Post.

Після того, як Хашоггі зник в саудівському консульстві в Стамбулі, саме наслідного принца звинувачували в причетності до його вбивства.

Сенат США навіть ухвалив спеціальну резолюцію в грудні 2018 року. У документі вина за вбивство покладалася на спадкового принца Саудівської Аравії.

Експерти і критики впевнені, що вбивство такого відомого дисидента, як Хашоггі, могли вчинити лише з дозволу Мухаммеда бін Салмана.

В Ер-Ріяді провину королівської сім'ї категорично заперечували.

Як відомо, ООН звинуватила владу Саудівської Аравії у вбивстві журналіста та заявила про наявність «вартих довіри доказів», що вказують на причетність спадкового принца Саудівської Аравії Мохаммеда бін Салмана та інших високопоставлених чиновників цієї країни до злочину.

Також США оголосили про введення санкцій відносно 17 громадян Саудівської Аравії, підозрюваних у причетності до вбивства журналіста Джамаля Хашоггі в саудівському консульстві в Стамбулі.

ІА "Вголос": НОВИНИ