Про це пише юридичний сайт «Я і Закон».

Серед співавторів законопроекту – нардепи Сергій Пашинський, Тетяна Чорновол, Андрій Тетерук, Юрій Береза.

«Пашинський, Тетяна Чорновол і компанія вигадали новий законопроект. Очевидно, що у них є дуже велике бажання, щоб українці вмирали на фронтах за їх статки, щоб самим жирувати, а українцям на фронтах помирати. То, може, справжній ворог у нас не там, куди посилають солдатів?», - прокоментував на своїй сторінці у Facebook адвокат Сергій Войченко.

Поданий законопроект, зокрема, передбачає, що військовий обов'язок поширюється не тільки на військовозобов'язаних і призовників, а й на резервістів. А служба у військовому резерві відрізняється від виконання військового обов'язку в запасі.

Військовий резерв складається з осіб, які в добровільному порядку проходять службу у військовому резерві Збройних Сил України або інших військових формувань, і осіб, які в період в обов'язковому порядку зараховані у військовий оперативний резерв. При укладанні контракту про проходження служби у військовому резерві, громадянам України, які проходять службу у військовому оперативному резерві, або які звільняються з військової служби, здійснюється виплата одноразової грошової допомоги.

Громадяни, які проходять службу у військовому оперативному резерві, мають право (сьогодні - добровільне право) укласти контракт про проходження служби у військовому резерві на умовах, визначених цим Законом та Положенням про проходження громадянами України служби у військовому резерві Збройних Сил України.

Резервісти та військовозобов'язані в період між навчальними зборами можуть залучатися за планом Генерального штабу Збройних Сил України та органів управління іншими військовими формуваннями за погодженням з Генеральним штабом Збройних Сил України до перевірочних зборів терміном до 15 днів як без відриву від виробництва, так і з відривом. Сьогодні ця норма на резервістів не поширюється.

Законопроект пропонує запровадити новий вид військового обліку - облік резервістів, на якому будуть знаходитись особи, що проходять службу у військовому резерві ЗСУ або інших військових формувань. Також пропонують не виключати з обліку резервістів чоловіків 40-річного віку, які не отримали військово-облікової або спорідненої з нею спеціальності.

Зміни можуть торкнутися і Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей». Пропонується в вислугу років при призначенні пенсії особам офіцерського складу, прапорщикам і мічманам, військовослужбовцям військової служби за контрактом, додатково зараховувати час служби у військовому резерві з розрахунку три роки служби у військовому резерві за один рік служби.

Найважливіша пропозиція проекту - посилення кримінальної відповідальності. За ухилення громадян України від призову за мобілізацією (стаття 336), в тому числі відмова від отримання персональної повістки для відправки до військової частини (збірного пункту), - каратиметься штрафом від тисячі до п'яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян України (від 17000 до 85000 грн ). Сьогодні штрафні санкція відсутні. Ті самі діяння, вчинені повторно - караються позбавленням волі терміном від п'яти до десяти років (зараз - від 2 до 5 років).

Ухилення громадянина України від військового обліку (зараз - після попередження, зробленого військовим комісаріатом) пропонують карати штрафом від ста до п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а повторно - виправними роботами терміном до двох років або арештом терміном до шести місяців.

Зміни можуть торкнутися і ст. 210 Кодексу України про адміністративні правопорушення. За порушення резервістами, військовозобов'язаними або призовниками законодавства про військовий обов'язок і військову службу штраф складе не від п'яти до семи, а від тридцяти до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (510 - 850 грн). Повторне порушення протягом року спричинить відповідальність у вигляді штрафу тягне за собою накладення штрафу від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (зараз - від десяти до п'ятнадцяти).

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ