Про це пише ТСН.

Винник відреагував на заяву Лещенка щодо того, що санкції української сторони проти агресора вводилися на один рік, і 16 вересня цього року втратили чинність.

«Спеціально для Сергія Лещенко частину посту напишу російською. Бачу це йому ближче та матеріально приємніше, адже історія знає багато прикладів того, що РФ непогано платить за лобіювання своїх інтересів в Україні, наприклад, Янукович отримав 3 млрд. доларів за відмову від асоціації з ЄС», - написав Винник у блозі для «Цензор.нет».

 «Все це подавалося Лещенком так, ніби він викрив черговий корупційний гнійник. Але, як законодавець Лещенко прекрасно знає, що застосування санкцій врегульовано Законом України «Про санкції». Згідно ч.2. ст. 5 цього Закону рішення щодо застосування санкцій приймається РНБО та в подальшому вводиться в дію Указом Президента. Згідно рішення РНБО від 02 вересня 2015 року, введеного в дію Указом Президента, санкції застосовані до широкого переліку фізичних та юридичних осіб РФ. Як законодавець Лещенко чудово знає, що згідно ч.7. ст. 5 згаданого Закону рішення про скасування санкцій приймається органом, що прийняв рішення про їх застосування, у разі якщо застосування санкцій привело до досягнення мети їх застосування», - зазначив депутат. 

Разом з тим нардеп наголосив, що 16 жовтня санкції проти РФ не перестали діяти, навпаки, планується розширити списки.

«Так само Лещенку відомо, що РНБО не скасував (!) своїм рішенням санкції проти суб'єктів країни агресора, а навпаки, наразі готуються пропозиції щодо додаткового списку осіб та суб'єктів РФ з метою гармонізації економічно-фінансових та персональних санкцій України з санкціями, застосованими міжнародними партнерами України», - пояснив народний обранець.

Винник вважає, що за такими заявами Лещенко намагається приховати власний лобізм.

«Лещенко приховує свій комерційно-корупційний лобізм на користь російських компаній через незграбне посилання на термін в 1 рік, який вказано в згадуваному рішенні РНБО. Але як представник вищого законодавчого органу країни Лещенку достеменно відомо, що в розумінні Закону згаданий термін визначає не дату скасування санкцій, а лише граничний термін, за спливом якого РНБО може переглянути своє рішення у разі, якщо застосування санкцій привело до досягнення мети їх застосування», - заявив нардеп.

Як відомо, раніше Сергій Лещенко заявив, що рішення РНБО про санкції перестало діяти. В санкційному списку, за його словами, перебуває близько 400 осіб – російських політиків, олігархів, аналітиків, близько 100 російських компаній. Санкції вводилися на один рік, і 16 вересня цього року припинили діяти. Нового ж рішення досі немає.

«Ці «санкційні канікули» робляться з цілком зрозумілою метою. За моєю інформацією, зараз існує новий ринок корупційних послуг, коли тебе можуть з санкційного списку виключити за певні домовленості матеріального характеру, або навпаки – включити твого конкурента», - заявив депутат.

Лещенко запевнив, що знає приклади, коли «за цілком матеріальну винагороду» російські компанії потрапляють під санкції для того, щоб інші компанії, які діють в Україні, отримали преференції. За його словами, таким чином відбувається фактично перерозподіл ринку.

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ