Ексвіцеспікер Верховної Ради України Руслан Кошулинський заявив, що представники виконавчої влади на Львівщині, замість того, щоб надати право громадам вирішити, чи хочуть і з ким об’єднуватися в ОТГ, будуть виконувати плановий наказ із Києва.

Про це він заявив в ефірі Народного толк-шоу 25 лютого.

Зазначимо, нещодавно Львівська міськрада звернулася до Львівської облдержадміністрації, Кабміну та Верховної Ради з пропозицією об’єднати місто з 20 сусідніми містами та селами. Позиція міської ради ґрунтується на містобудівній концепції «Великий Львів» – генплану, яка передбачає розширення міста в майбутньому за рахунок приміської зони.

За даними ЗМІ, обласна міжвідомча робоча група з підготовки пропозицій щодо адміністративно-територіального устрою базового рівня Львівської області 21 лютого мала розглянути формат найбільш дискусійних шести ОТГ у різних районах Львівщини та майбутньої Львівської ОТГ. Проте представники громад зірвали засідання.

«Якщо ви подивитесь на склад робочої групи, побачите, що більшість її членів – це працівники Львівської ОДА. І в регламенті цієї робочої групи ухвалюється рішення не просто більшістю, а від кількості присутніх членів цієї робочої групи. Тобто адміністрація «заганяє» своїх працівників, вони автоматично піднімають руки, як їм треба, – так і ухвалюється рішення», - розповів Кошулинський.

При цьому додав, що чинні представники виконавчої влади Львівщини замість того, щоб дати право громадам вирішити, як і з ким вони хочуть об’єднуватися, будуть виконувати наказ із Києва. За словами ексвіцеспікера, обласна влада здійснюватиме «базову централізацію».

«Заберіть слово децентралізація! Буде наказ з Києва! Отак ми так бачимо, і ви  так будете жити!», - наголосив він, коментуючи вищесказане.

До того ж зауважив: «Тут є дві базові проблеми місцевої влади: як міської, так і державної - зверхність і невиконання Генерального плану міста».

ІА "Вголос": НОВИНИ