Народні депутати прийняли у другому читанні законопроект президента України Володимира Зеленського про діяльність органів суддівського врядування. За закон №1008 «Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування» проголосували 236 депутатів.

Реагуючи на це, нардеп від «Європейської солідарності» Олег Синютка закликав провладну більшість «одуматись і не відбирати в України шанс на повну європейську інтеграцію».

«Посольства Канади, Британії та Німеччини, а також представництво ЄБРР в Україні спрямували до спікера українського парламенту Разумкова листа, в якому висловили серйозну занепокоєність відсутністю в ухваленому законопроекті гарантій дотримання принципу незалежності суддів. Аналогічні занепокоєння висловив також Генеральний секретар Ради Європи.

Дипломати вказують: Заплановано повторний відбір суддів Верховного Суду та зменшення чисельності його суддів без чіткого обґрунтування причин та нагальної необхідності такої кроку та за незрозумілих умов.

Зміна кількості суддів у судових органах є суверенним правом кожної держави. Але будь-якому скороченню суддів Верховного Суду має передувати перегляд норм про юрисдикцію суду та збільшення персоналу судів нижчих інстанцій для забезпечення доступу до правосуддя та стабільності судової системи.

Зменшення ролі іноземних експертів у прийнятті рішення щодо доброчесності суддів може суттєво зменшує ефективність ВККС та Комісії з питань доброчесності ВРЮ. Дипломати також рекомендували ВРУ співпрацювати з Венеціанською комісією – »щоб допомогти вам забезпечити повну відповідність закону нашим загальним цінностям", - повідомив Олег Синютка.

ІА "Вголос": НОВИНИ