Нардепи від «Слуги народу» запропонували закон, який передбачає арешт майна та частину зарплати за борги з комуналки.

Відомо, що авторами законопроєкту №3613 стали Ігор Кривошеєв, Михайло Лаба та Анатолій Костюх.

За борги зможуть забирати майно. У новому законопроєкті пропонують дозволити судам стягувати будь-яке майно боржника, якщо розмір боргу перевищує встановлену «норму». Її своєю постановою повинен затвердити Кабмін.

Що це означає? Як розповідає «Оглядачу» юрист Олександр Плахотник, зараз для того, щоб стягнути за рахунок боргу квартиру, розмір боргу має становити щонайменше 20 мінімалок (94,4 тис. грн). За новим законом, цю норму можуть переглянути в будь-яку зі сторін.

За борги можуть забрати частину зарплати й накласти штраф. Зараз за рішенням виконавця в українців можуть забрати за рахунок боргу частину зарплати, а якщо новий документ підтримає парламент, то заарештовувати дохід зможуть і за борги з комуналки. З офіційної зарплати можуть забирати 50% за рахунок погашення боргу.

«Звернення стягнення на заробітну плату не перешкоджає зверненню стягнення на майно боржника, якщо існує непогашена заборгованість, сукупний розмір якої перевищує суму платежів за три місяці зі сплати аліментів та перевищення встановленої Кабінетом Міністрів України загальної суми заборгованості з житлово-комунальних послуг», – йдеться в документі.

Крім того, згідно з документом, додатково за борги з комуналки доведеться платити штрафи (зараз відповідно до закону про житлово-комунальні послуги є тільки невелика пеня).

  • якщо борг більше року – штраф у розмірі 20%;
  • якщо борг від двох років – штраф у  розмірі 30%;
  • борг від трьох років і більше – штраф у розмірі 50%.
Наприклад, якщо ви три місяці поспіль не платите за комуналку й відмовляєтеся підписувати договір реструктуризації, будьте готові, що у вас можуть заарештувати частину зарплати, забрати житло за рахунок боргу.

Нововведення набудуть чинності (якщо їх підтримають парламентарі) вже з 1 жовтня. З цієї дати будь-який борг підлягає реструктуризації. Простіше кажучи, з комунальним підприємством доведеться домовлятися, як довго і якими частинами повертати гроші. Якщо не зможете домовитися – готуйтеся до покарання.

Читайте також: Без пенсії залишаться 50 % пенсіонерів, що передбачають нові вимоги щодо стажу.

ІА "Вголос": НОВИНИ