Британські медики зафіксували коркову сліпоту в якості одного з ускладнень при коронавірусі. Історія хвороби була описана в науковому журналі Cureus.

Вчені виявили нове ускладнення при COVID-19, яке проявляється в повній втраті зору. Фахівці Королівської лікарні в Дербі (Великобританія) виявили ускладнення при обстеженні інфікованої коронавірусом 54-річної жінки, що не страждала від хронічних захворювань.

Пацієнтка поскаржилася на лихоманку, сухий кашель і міалгію (біль в м'язах). На момент звернення до клініки у жінки спостерігалася температура в 38,4 градуса, пульс досягав 114 ударів в хвилину, артеріальний тиск трималося на рівні 125/78 міліметрів ртутного стовпа, а сатурація становила 82 відсотки. Після подальшого погіршення стану була розпочата неінвазивна вентиляція легенів, потім жінку підключили до ШВЛ.

В ході лікування були призначені антибіотики широкого спектру дії, що зробили позитивний ефект. На 21-й день лікування почалися судоми, після яких лікарі провели комп'ютерну томографію головного мозку. Результати дослідження дозволили говорити про наявність у пацієнтки синдрому задньої оборотної енцефалопатії (PRES).

Протягом десяти днів після проведення КТ з'ясувалося, що у хворої присутня коркова сліпота – захворювання, викликане поразкою потиличної долі головного мозку і супроводжується повною втратою зору. При цьому реакція зіниць на світло була нормальною.

На основі аналізів і спостережень медики зробили висновок, що основною причиною був не високий кров'яний тиск, а сепсис. Протягом наступних восьми тижнів після виявлення ознак корковою сліпоти жінка частково одужала – вона почала розрізняти форми та кольори, але порушення зору, як і раніше залишалися дуже серйозними.

Також вчені клініки Клівленда в США підтвердили, що куріння є фактором високого ризику госпіталізації, ускладнень і смерті від COVID-19. В ході дослідження з більш ніж сімома тисячами учасників з'ясувалося, що ті, хто викурював по пачці сигарет на день протягом 30 років, мали в 2,25 рази вищі шанси госпіталізації і в 1,89 рази вищий ризик смерті.

Читайте більше новин України та світу на Вголосі:

 

ІА "Вголос": НОВИНИ