Росія може провести кілька етапів наступальних операцій, результатом яких стане повне захоплення Донецької та Луганської областей. Проте малоймовірно, що окупанти зможуть утримати позиції.

Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

За інформацією аналітиків Інституту війни, російські війська намагаються перешкодити Україні повернути собі ініціативу, ймовірно, напередодні запланованого вирішального наступу росії на Донбасі.

Начальник російського Генерального штабу Валерій Герасимов заявив, що російські сили зосередили велику частину своїх сил на захопленні Донецької області, що, ймовірно, спричинить захоплення російськими військами ключових позицій у західній частині Луганської області та північному сході Донецької області, щоб вийти до адміністративних кордонів областей.

Росіяни відновили наземні атаки в районі Вугледару та проводять невеликі атаки у Запорізькій області та навколо Донецька. Також проводять великомасштабну наступальну операцію на Бахмутському фронті і оборонну операцію на лінії Сватове-Кремінна.

Як зазначають експерти, локалізовані атаки на Вугледар та населені пункти в Донецькій та Запорізькій областях, ймовірно, спрямовані на те, щоб розосередити українські війська та створити умови для вирішального наступу росії у західній частині Луганської області.

Російські сили можуть намагатися розсіяти угруповання українських військ на лінії Сватове-Кремінна, щоб відбити Лиман Донецької області та спробувати використати Лиман, як відправну точку для рішучого наступу на Донбас, проводячи наступ з Лимана в тандемі з наступом на Бахмут або з Бахмуту у бік Слов'янська.

Аналітики зазначають, що у відкритих джерелах немає свідчень того, що російські сили відновили достатню бойову міць після втрат на ранніх етапах війни, щоб дозволити їх військам проводити одночасні механізовані великомасштабні наступи протягом наступних декількох місяців. 

Однак російське військове керівництво може знову планувати наступальну операцію.

За прогнозами фахівців Інституту війни, якщо росіяни вдадуться до одночасних механізованих наступів протягом наступних двох місяців, вони, ймовірно, зірвуть зусилля України щодо проведення контрнаступу в короткостроковій перспективі, але такий російський наступ, передчасно завершиться в сезон весняних дощів (якщо не раніше), перш ніж буде досягнуто суттєвого оперативного впливу.

Після цього будуть сприятливі умови для українських сил, які вони зможуть використати у своєму контрнаступі наприкінці весни або влітку 2023 року. Крім того, Україна отримає вигоду від постачання західних танків, які щойно були обіцяні.

Читайте також на сайті ІА «Вголос»:

У путіна готують нові провокації проти України: важливі подробиці

Окупанти використовують на полі бою гумові танки: що відомо

Перехоплена розмова солдата рф: ворог розповів, як розбомблені окупанти живуть у лісі

ІА "Вголос": НОВИНИ