За даними розвідки, у 2022-му Путін готує напад на Схід і Південь України. Останні кілька днів такими заголовками рясніють українські та міжнародні ЗМІ. Що ризики повномасштабної війни з боку Росії проти України є, були і ще тривалий час залишатимуться, наголошують і політологи. Буде це до того моменту, поки ми не зможемо повернути наших територій – окупований Донець з Луганськом і Автономну Республіку Крим.

Щоправда, як розповів політолог Олександр Антонюк, наскільки гостро зараз стоїть безпекове питання стане відомо вже наступного пленарного тижня. Бо минулі кілька тижнів це питання пріоритетним не було. Утім бути на поготові Україні треба вже зараз. 

«З приводу кулуарів. Скажу відверто, я не чув, щоб ця тема була номер один. Так між окремими депутатами і групами обмін думок є, власне, хіба що у частині як нам діяти сьогодні. Зокрема, я вважаю, що нам потрібно зараз проводити широкомасштабні навчання резервістів. Має бути мобілізаційна кампанія. Другий момент – проінспектувати готовність старту Закону «Про територіальну оборону», який був ухвалений у липні цього року. І вступить повноцінно у дію з першого січня», - пояснює політолог Олександр Антонюк.  

Олександр Антонюк. Фото: телеканал NTA

За його словами, враховуючи сьогоднішню ситуацію, слід було б внести деякі зміни, щоб закон вступив в дію з першого грудня. Не варто забувати і  про роботу з цивільним населенням. Адже коли ми говоримо про широкомасштабне збройне вторгнення, треба передбачати, що це відбуватиметься із залученням авіації. А, отже, підготовка прикордонних регіонів повинна починатися якомога швидше. 

 

Тему російської агресії, прогнозує політолог, порушить вже 1 грудня і Президент України Володимир Зеленський під час щорічного звернення  до Верховної Ради про внутрішнє і зовнішнє становище України.

«Я переконаний, що це буде темою другою, третьою, і аж точно не першою», - вважає Антонюк.

І хоч світ активно попереджає Україну про загрози військового вторгнення з боку Росії повномасштабного, воювати за наші території нам доведеться самим, каже експерт. Максимум, що можна вимагати від Асамблеї ООН – це поставити на порядок денний введення Миротворчої місії на території України по всьому кордону з Російською Федерацією, включно з окупованою територією. 

«Обмежуючи у праві вето Російську Федерацію. Оскільки, РФ є прямою стороною конфлікту, а не третьою стороною. Таким чином, якби ООН і світ пішов на такий безпрецедентний крок, повірте мені, безпекове питання ми би вирішили більш ніж на 100%», - підсумовує фахівець. 

Нагадаємо, як писав "Вголос", раніше Росія сконцентрувала понад 92 тисячі військовослужбовців біля кордонів з Україною. А керівник Головного Управління Розвідки Міністерство оборони України Кирила Буданова в інтерв'ю виданню «Military Times», атака готується на кінець січня-початок лютого.  

Детальніше про реальну загрозу з боку Росії та можливість повномасштабного вторгнення журналісти проєкту «Підсумки.Наживо» розкажуть вже цієї п’ятниці о 19:00 на телеканалі НТА. 

 

Олег Галів для ІА «Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ