Пекін у вівторок звинуватив Сполучені Штати в безвідповідальній і небезпечній поведінці в космосі через дві «близькі зустрічі» між китайською космічною станцією та супутниками, якими керує SpaceX Ілона Маска.

Про це інформує агенство France-Presse.

«Тяньгун», нова китайська космічна станція, була змушена маневрувати, щоб уникнути зіткнення з одним із супутників Starlink в липні та з іншим у жовтні, згідно з запискою, надісланою Пекіном до космічного агентства ООН цього місяця.

У записці сказано, що інциденти «становлять небезпеку для життя і здоров'я астронавтів на борту китайської космічної станції».

«США... ігнорують свої зобов'язання за міжнародними договорами, створюючи серйозну загрозу життю та безпеці астронавтів», - сказав речник міністерства закордонних справ Китаю Чжао Ліцзянь на брифінгу у вівторок.

Starlink, підрозділ SpaceX, керує групою з майже 2000 супутників, які мають на меті забезпечити доступ до Інтернету в більшості частин Землі.

SpaceX — приватна американська компанія, незалежна від американського військового та цивільного космічного агентства NASA.

Але Китай зазначив у своїй ноті до ООН, що члени Договору про космос – основи міжнародного космічного права – також несуть відповідальність за дії своїх неурядових структур.

Звертаючись до журналістів, речник Держдепартаменту США Нед Прайс відмовився конкретно відповідати на китайські звинувачення.

«Ми закликаємо всі країни, які мають космічні програми, бути відповідальними учасниками, уникати дій, які можуть поставити під загрозу життя астронавтів, космонавтів, які перебувають на орбіті Землі потенціал», — сказав Прайс.

SpaceX не відповіла на запит про коментар.

Як повідомляв «Вголос», засновник компаній SpaceX та Tesla Ілон Маск став людиною року за версією журналу Time. Таким чином, авторитетне видання оцінило його вплив на людство.

ІА "Вголос": НОВИНИ