[media=141953,141954,141955,141956,141957,141958,141959,141960,141961,141962] 

«Вона розуміла, що ціна свободи вимірюється людськими життями, і тому ніколи не боялась смерті. Знаєте, я коли дивлюся на ці фото, то не бачу на них мертву людину. Називайте це материнською захисною реакцією, але все ж, я не вірю, що вона загинула», – про це кореспондентові «Вголосу» розповіла мати загиблої Ірина Камінська.

На виставці були представлені 34 унікальні світлини, кількість яких збігається з віком загиблої героїні. Ці унікальні знімки зробила фотограф Олександра Лісіцька, що переїхала з Луганського до Одеси, де вона і познайомилася з Аміною. Ця фотосесія у сукнях, подарованих волонтерами, «була для неї дитячою грою, можливістю побути маленькою дівчинкою серед війни та смертей». На усіх фотографіях жінка усміхається, окремі із них – зі зброєю у руках. «Мені забороняли показувати світлини, де вона з автоматом, але я хочу, щоб люди бачили, чим Аміна займалася насправді – вона була жінкою на неоголошеній війні», – наголосила Ірина Камінська.  

За словами друзів, для Окуєвої не існувало нічого важливішого, аніж та справа, якою вона займалась. Аміна завжди гостро сприймала скорботу та горе інших людей. Вона знала, у чому її справжнє покликання.

«Ми були разом на фронті. Ця жінка була відмінним медиком та снайпером. Аміна ніколи не брала з собою зайвих речей, до всього ставилася аскетично. Ті цілі, які ставить перед собою більшість: сім'я, діти, кар'єра, – були для неї на другому місці після війни. Це складно зрозуміти, але сама боротьба за свободу стала для неї найвищим прагненням. І в чеченській війні,  і  на сході України Аміна боролась з найбільшим для неї злом – російським агресором», – розповів Дмитро Булатов, друг Аміни Окуєвої.

Лікар з Одеси – Алла Голобородько розповідає, що жінка, хоч і була віруючою мусульманкою, але попри це зберігала толерантність до інших народів, мов та релігій. Аміна поважала тих, хто боровся за незалежність України, її з чоловіком навіть запросили на Всесвітній єврейський конгрес. Відомо, що виставка відбувається вже вчетверте в Україні. Проникливі світлини до Львова презентували ще у Києві та Дніпрі.

Як уже писав «Вголос», Аміну Окуєву вбили 30 жовтня 2017 року біля села Глеваха у Київській області. Жінка їхала в автомобілі разом зі своїм чоловіком Адамом Осмаєвим, коли невідомі відкрили вогонь. Повідомлялось, що Аміна закрила коханого собою, Адам отримав численні поранення, проте залишився живим. Героїню поховали у Дніпрі 1 листопада 2017 року поруч із могилою її командира.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ