Учора відбувся конфлікт довкола Нижніх Митрополичих садів. За повідомленням речника Львівської Архиєпархії УГКЦ Павла Дроздяка, представники Концерну телебачення та радіомовлення здійснили спробу рейдерського захоплення території, залучивши для цього військовослужбовців. Що насправді відбулось на території Святоюрського комплексу – у матеріалі «Вголосу».

Яка позиція Церкви

Отець Павло Дроздяк на своїй сторінці в Facebook заявив, що вбачає у вчорашніх подіях чийсь інтерес до ділянки Нижніх Митрополичих садів, розташованій біля пам’ятки ЮНЕСКО в середмісті Львова.

«Можливо комусь не до вподоби, щоб це місце стало відкритим для гостей і громади міста, адже ділянка в центральній частині», – зазначив Павло Дроздяк.

Дії представників Концерну радіомовлення, радіозв’язку та телебачення (надалі КРРТ) засудив також відомий львівський священник, доктор Богослов’я та патристичних наук (УГКЦ) Юстин Бойко. У коментарі для «Вголосу» він висловив пропущення про дії Концерну як цілеспрямовану провокацію напередодні святкування 20-ї річниці візиту до України папи Івана Павла ІІ. Він наголосив, що територія Нижніх Митрополичих садів знаходиться у постійному користуванні Церкви, яка має намір облаштувати там відкритий громадський простір для відпочинку містян та проведення різноманітних заходів.

«Напередодні виборів міські депутати вирішили передати їх Церкві. Але там є ділянка, де розміщені вишки, що за часів злочинного радянського режиму глушили хвилі Радіо Ватикану. Її територією володіє Концерн телерадіомовлення та зв’язку. І от пригнали цілу колону машин військових. Ми викликали поліцію», – розповів о. Юстин Бойко.

На його погляд, необхідно повністю на державному рівні вирішити питання реабілітації УГКЦ.

«Якщо цього не буде, то такі конфлікти будуть спалахувати в різних місцях. Вони пройшли відразу з листом про намір зайняти територію без будь-якого попереджання. Це якась багатоходівка, яка має на цілях загнати туди військову техніку і захопити територію», – переконаний о. Юстин Бойко.

Комплекс собору святого Юра

Як реагує Концерн РРТ

23 червня в приміщені ЛОДА відбувся брифінг першого заступника голови Львівської ОДА Андрія Годика та Сергія Жука, який очолює управління Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України у Львівській області.

Андрій Годик запевнив, що дії представників концерну не мали на меті захоплення майна та території, що належать Церкві, і заявив, що мова йшла про стандартні планові навчання.

« Жодного захоплення ні майна, ні землі УГКЦ не планується і не буде. Мені не до кінця зрозуміло, чому ці події викликали такий інтерес. Вчора було заплановано управлінням Держспецзв’язку навчання щодо перевірки готовності засобів зв’язку. Фактично цей захід проводиться по всіх областях України», – повідомив він.

За словами Андрія Годика, інформацію про заплановані навчання та запит на заїзд техніки до Нижніх Митрополичих садів було надіслано в Курію Львівської Архиєпархії УГКЦ 18 червня. Він наголосив, що вбачає корінням проблеми в цій ситуації брак комунікації між Курією та структурами Держспецзв’язку, та запевнив, що ця ситуація не повториться.

Сергій Жук заявив, що навчання були необхідні з огляду на те, що триває агресія Росія. За його словами, план заходів буди попередньо затверджений керівництвом Держспецзв’язку.

«Хочу наголосити, що не тільки цей об’єкт в рамках навчань планували залучити. Мала бути задіяна також територія на Високому Замку, це теж об’єкт що знаходиться в управлінні держспецзв’язку. Наша структура входить до складу сил сектору безпеки та оборони і ми працюємо постійно над підвищенням нашої боєздатності», – заявив очільник львівської філії Держспецзв’язку.

Разом з тим, Сергій Жук фактично підтвердив, що Концерн РРТ розпочав навчання з залученням військової техніки не отримавши відповідь від Курії.

«Курія відповіла нам вже після початку навчань. Відповідь – звернутися на адресу ЛМР за дозволом для проїзду. Наразі ЛМР ще не відповіла, хоч після відповіді Курії ми одразу ж звернулись до ЛМР», – повідомив він.

Разом з тим Сергій Жук відмовився коментувати, чому представники Концерну не прокомунікували детальніше цю ситуацію з Церквою, з огляду на те, що їх офіс знаходиться на вулиці Листопадового Чину – в межах пішої доступності до собору св. Юра.

Кому належать Нижні Митрополичі сади

Земельна ділянка, яка перебуває під охороною ЮНЕСКО, ухвалою сесії ЛМР від 4 вересня 2020 року перейшла в постійне користування УГКЦ. На земельній ділянці встановлене обмеження на капітальне будівництво та огородження. Курія Львівської Архиєпархії УГКЦ отримала її для обслуговування нижніх Митрополичих садів та прилеглої території комплексу собору Святого Юра і облаштування парково-рекреаційної зони загального користування.

Проте очільник Держспецзв’язку на Львівщині Сергій Жук наголосив на брифінгу, що на цій території розташовані об’єкти державної власності, які мають стратегічне значення. Відтак, за його словами, безперешкодний доступ туди відповідних службовців є цілком природною вимогою Держспецзв’язку.

Разом з тим, детальніше прокоментувати питання щодо майбутнього цієї земельної ділянки чиновник відмовився, пославшись на відсутність необхідної для цього інформації та «інакшу» тему брифінгу.

Голова Львівської Обласної Ради Ірина Гримак у коментарі щодо ситуації назвала дії представників Концерну РРТ неприпустимим, та наголосила на сакральному значені Митрополичих Садів та всього комплексу св. Юра.

«Саме за ініціативи митрополита Шептицького тут висадили фруктовий сад, який зберігся й до нині. У радянський час в нижній частині садів влада поставила радіовежу, щоб блокувати радіосигнал з Європи», – повідомляє Ірина Гримак.

Вона звернулась до керівництва Концерну з закликом дотримуватись законних процедур та закликала правоохоронні органи належним чином реагувати на протиправні дії.

Андріан Марчук

 

ІА "Вголос": НОВИНИ