Депутати Ради запропонували парламенту зобов’язати аграріїв, які використовують засоби захисту рослин та агрохімікати, за кілька днів до початку обробки за допомогою СМС інформувати бджолярів, які мають пасіки в районі десяти кілометрів від місця обробки. Відповідний законопроект зареєстрований на сайті Верховної Ради.

Авторами законопроекту стали Леонід Козаченко, Мустафа Джемілєв і Сергій Лещенко.

Аграріїв зобов'яжуть вказувати у своєму повідомленні місце, час і дату обробки, а також назви рослин, яких опилюватимуть та препарат. Зазвичай рослини опилюють з 21:00 до 5 години ранку.

Нардепи пропонують запровадити держпідтримку бджільництва, згідно з якою відшкодовуватимуть половину витрат, а також ввести адміністративну та кримінальну відповідальність за нанесення шкоди цій галузі.

За незаконний зруб медоносних дерев або чагарників передбачене позбавлення волі терміном від 2 до 5 років, за надання неправдивої інформації про ведення бджільництва, наслідком якої стане загибель бджіл, передбачений штраф у розмірі від 3 до 5 тис. неоподаткованих мінімумів або позбавлення волі до двох років.

У пояснювальній записці до законопроекту вказується, що минулого року в Україні загинуло майже 50 тис. бджолосімей.

Як писав «Вголос», українські аграрії отримають від Світового банку 200 млн доларів.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ