Про це в ефірі «Громадського» розповіли Ніл Тарасов — музикант і продюсер та Олексій Бондаренко — музичний критик.

«Я не бачу головної цілі цього закону. В Україні є і російськомовна музика, музика без слів. Що буде з нею?», — сказав Тарасов.

«Я можу сказати, що первинною ціллю було, аби український продукт звучав на радіо. Після закону і справді нібито україномовна музика збільшилась у 3-4 рази. Проте кількість не додає якості музиці», — зазначив Бондаренко.

Закон про квоти на українську музику, за його словами, має передбачати розбивки по форматах, що буде корисним програмним директорам радіостанцій.

«Ми Маємо завжди пам’ятати про формат. Кожна радіостанція має свою аудиторію і, звісно, від цього рейтинги. Тому на «Радіо Шансон» та «Kiss FM» не можна включити поп-рок і тому подібне. Поки нема розбивки по форматах — це не додасть користі програмним директорам радіостанцій», — наголосив Бондаренко.

За словами Ніла Тарасова, українська музика мала би ширший формат, якби держава сприяла її розвитку та поширенню.

«Було б дуже добре, якби держава допомагала тим українським гуртам, які мають можливість поїхати закордон. Тим гуртам, які мають хоч якусь аудиторію в інших країнах», — сказав він.

Також він наголосив, що в Україні не працює закон авторського права щодо української музики.

«В Англії якщо твоя музика грає на ВВС, то тобі за це платять гроші. В нас так не працює. На питання авторського права ніхто не звертає уваги», — додав Ніл Тарасов.

На думку Олексія Бондаренко, квоти — це елемент певної заборони, а не підтримки української музики.

«Закон передбачав багато української музики на радіо. Але її щось не знайти. Звучать старі хіти та старі гурти», — сказав Бондаренко.

Він також зауважив, що такими діями аудиторія радіостанцій можливо збережеться, проте це не вирішує початкової проблеми.

Ніл Тарасов підсумував, що квоти треба робити по-іншому принципу.

«Була така пропозиція: робити квоти по принципу українська мова або український гурт плюс дата випуску треку. Це б дійсно стимулювало сучасні гурти писати нові пісні», — сказав він.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ