Забудьте про технологію розпізнавання обличчя - дослідники кажуть, що можуть ідентифікувати вас по венах на тильних сторонах ваших рук.

Про це повідомляє CNN.

Біометричне визнання стало більш поширеним в останні роки. Технологія ідентифікації обличчя використовується скрізь, починаючи від ліній реєстрації в аеропорту, закінчуючи відділами поліції та навіть у нічних клубах, тоді як розпізнавання райдужної оболонки, відбитків пальців та голосу застосовується в різних секторах у цілях безпеки.

Але дослідники з Австралійського університету Нового Південного Уельсу кажуть, що деякі біометричні методи ідентифікації мають «добре відомі слабкі місця».

Як розповів Сайед Шах, дослідник в Школи комп'ютерних наук та техніки Університету Нового Південного Уельсу, відбитки пальців можна зняти з поверхні, які хтось продублював, технологію розпізнавання обличчя можна обійти за допомогою зображень, зібраних із соціальних мереж, а контактні лінзи можна використати, щоб збити з пантелику механізми, засновані на райдужній оболонці.

Шах роз’яснив, що візерунки вен лежать під шкірою, вони не залишають відбитків, недоступні в соціальних мережах і їх неможливо отримати таємно. Тому ми таку ідентифікацію буде набагато складніше обійти.

Використовуючи готову глибинну камеру Intel RealSense D415, дослідники зробили близько 17 500 зображень від 35 людей, де учасники затиснули кулак і встановили схеми вен на руці.

Використовуючи штучний інтелект, дослідники обробляли зображення, які могли б бути використані для ідентифікації особи з точністю більше 99% у групі з 35 учасників.

І хоча ідея використання вен для ідентифікації людей не нова, вона, як правило, вимагає спеціальних технологій: у дослідженнях використовують 3D-камери.

Ця технологія може бути використана для автентифікації людей на особистих пристроях: ноутбуках та мобільних телефонах.

Читайте більше актуальних новин на Вголосі:

ІА "Вголос": НОВИНИ