Найбільш імовірним сценарієм розвитку подій на Донбасі називають замороження конфлікту за прикладом ряду колишніх радянських країн, у політику яких активно втручалася Росія.

Про це повідомляє старший аналітик із питань Євразії американської розвідувально-аналітичної компанії Stratfor Юджин Чаусовський в інтерв'ю «Радіо Свобода».

"Єдине вирішення конфлікту на Донбасі, яке я бачу, може вимагати значних геополітичних змін: або значне ослаблення російської позиції, коли вона приймає західну інтеграцію України, що, я думаю, малоймовірно; або якесь істотне посилення Росії чи ослаблення Заходу до такої міри, що Росія зможе в принципі повернути Україну в сферу свого впливу, що, як я бачу, також малоймовірно. Таким чином найбільш імовірним результатом (щонайменше у найближчій перспективі. — Ред.) є сценарій замороженого конфлікту«, — зазначив аналітик.

Він пояснив, що сценарії замороженого конфлікту Росія розіграла по всьому колишньому Радянському Союзі — це Придністров'я, Нагірний Карабах, Абхазія. Південна Осетія, тому є підстави вважати, що в такому ж стані буде і Донбас, принаймні, впродовж наступних кількох років.

Експерт пояснив, що конфлікт на Донбасі виник через те, що Україна — місце зіткнення інтересів.

»Росія зацікавлена в тому, щоб утримувати вашу державу у своїй сфері впливу. З іншого боку — Захід, який намагається залучити Україну до свого табору або хоча б підтримати Україну на шляху її західної інтеграції", — пояснив він.

Додамо, що українські воїни на Донбасі ліквідували двох бойовиків.

ІА "Вголос": НОВИНИ