Про це повідомляє «N+1», посилаючись на «New Scientist».

У «кометні» парфуми ввійшли аромати різних речовин, які виявив спусковий апарат «Філи», що приземлився на поверхню небесного тіла 2014 року. Букет парфумів складається із запаху тухлих яєць, котячої сечі й гіркого мигдалю – так пахнуть сірководень, аміак, ціаністий водень. Однак аромат комети 67Р/Чурюмова-Герасименко було синтезовано з цих речовин не безпосередньо, бо деякі з них отруйні.

Крім того, велика частина комети складається з водяної пари, діоксиду та монооксиду вуглецю, які запаху не мають. Тому співробітники лабораторії «The Aroma Company» передали в парфумах тільки ті речовини комети, які сильно пахнуть.

«New Scientist» описує аромат як різкий і неприємний, нібито фізично присутній у голові. «Весь тягар букета аромату 67P б'є мені просто в обличчя. Дивно, але він не такий огидний, як мені здалося із самого початку – через якийсь час я навіть можу відчути квіткові ноти», – коментує запах співробітник порталу.

«Кометні» парфуми буде представлено на літній виставці Королівського товариства в Лондоні цього року. Крім того, команда «Розетти» говорить, що вони також презентують аромат і на інших заходах.

Крім описаних вище речовин, у складі небесного тіла було виявлено благородні гази криптон і ксенон, а також молекулярний азот (усі вони не мають запаху). Також на кометі знайдено попередники цукрів, необхідних для існування відомих людству форм життя.

Нагадаємо, американський науковий журнал «Science» представив результати аналізу структури комети Чурюмова-Герасименко.

ІА "Вголос": НОВИНИ