На порталі inspections.gov.ua, що запрацював в Україні в тестовому режимі, 26 інспекційних органів із 33 відкрили інформацію про заплановані перевірки бізнесу й їхні результати.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства економічного розвитку і торгівлі України.

"Сьогодні вже запущено інтегрований портал inspections.gov.ua з низкою інструментів для прозорої та передбачуваної онлайн-взаємодії держава-бізнес. 26 інспекційних органів із 33-х наразі вже долучилися до роботи на порталі та відкрили інформацію про свої перевірки. Станом на жовтень 2018 року в єдиній системі опубліковано майже 250 тис. планів і близько 48 тис. результатів уже проведених перевірок. Триває процес затвердження нових критеріїв ризику, що дасть змогу ефективніше планувати заходи контролю«, — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що 17 жовтня Офіс ефективного регулювання BRDO за підтримки ініціативи EU4Business\FORBIZ презентував перші результати впровадження реформи та подальші кроки її реалізації під час Інспекційного форуму «#Перевірок.NET», що проходить у Києві в рамках Європейського тижня підприємництва.

«Ціллю нової системи має бути управління ризиками, а не бездумна фіксація порушень, що виявляються сьогодні у 99 % перевірок. Ми створюємо інтегрований портал — BigData з усім масивом даних і можливістю їхнього якісного аналізу. Бізнес має володіти чіткою вичерпною інформацією про вимоги при перевірках і можливості зниження ризиків своєї діяльності. Це суттєво зменшить поле для зловживань і зробить роботу системи більш розумною та прогнозованою», — переконаний голова BRDO Олексій Гончарук.

У Мінекономрозвитку нагадують, що навесні Уряд затвердив нову методологію управління ризиками, завдання інспекцій — визначити перелік небезпек для кожної сфери контролю та розробити комбінацію критеріїв для виявлення ризиків і розумного планування перевірок. Це дасть можливість рейтингувати суб'єкти й об'єкти господарювання за балом ризикованості в кожній сфері, щоби зосередитися на попередженні небезпек для найбільш ризикованих.

»Найбільший прогрес у цьому (розробці критеріїв для виявлення ризиків. — Ред.) наразі продемонстрували контролюючі органи в сфері пожежної та техногенної безпеки, охоронної діяльності та туризму", — зауважує прес-служба.

Ще одне важливе завдання нової інспекційної системи — орієнтованість на платника податків. З цією метою на Інспекційному порталі створюється «Кабінет управління ризиками» з низкою інструментів: календарем запланованих перевірок; історією проведених перевірок та їхніми результатами; вичерпними чек-листами — вимогами до підприємців, з можливістю самоконтролю щодо кожної потенційної небезпеки; можливістю оцінити якість роботи інспектора, що стане основою для рейтингу інспекцій; можливістю вказати на обтяжливість конкретних вимог, що заважають працювати.

Ознайомитися з інструментами Інспекційного порталу в тестовому режимі можна на www.inspections.gov.ua.

"Повноцінно вони (ці інструменти. — Ред.) стануть доступними для використання з 1 січня 2019-го. Для цього інспекції до кінця поточного року мають затвердити форми актів перевірок нового зразка та оприлюднити інформацію про перевірки. У листопаді цього року Міністерство економічного розвитку та торгівлі України за підтримки Проекту USAID/UKaid «Прозорість і підзвітність у державному управлінні та послугах / TAPAS» розпочинає роботу над модернізацією Інспекційного порталу", — інформує прес-служба.

Ініціаторами регуляторної реформи є Міністерство економічного розвитку і торгівлі та Державна регуляторна служба за сприяння BRDO. Підтримку процесу надає ЄС у рамках ініціативи EU4Business/ FORBIZ.

BRDO — провідний незалежний експертно-аналітичний центр із регуляторної політики в Україні.

ІА "Вголос": НОВИНИ