Італійські вчені запропонували лікувати гіпертонію за допомогою електричних імпульсів, що прикладаються до певних частин блукаючого нерва. Результати дослідження опубліковані в журналі Cell Reports.

Артеріальна гіпертензія, або гіпертонія – синдром підвищеного артеріального тиску – проблема, від якої страждає величезна кількість людей. Незважаючи на наявність безлічі препаратів проти гіпертонії, з їх допомогою не часто вдається підтримувати оптимальний рівень тиску. У зв'язку з цим вчені постійно шукають нові немедикаментозні методи лікування цього захворювання.

Вчені з Науково-дослідного інституту IRCCS Neuromed в Італії провели експеримент на тваринах, в якому показали, що для зменшення ускладнень, викликаних на артеріальну гіпертензію, можна використовувати біоелектронних стимуляцію блукаючого нерва.

Вчені виявили вплив селезінки на виникнення і розвиток високого кров'яного тиску. В селезінці активуються специфічні імунні клітини, Т-лімфоцити, які потім потрапляють в кров, мігруючи в органи, уражені гіпертонією. Дослідники назвали їх «органи-мішені».

Як показали спостереження, раніше проведені авторами, процес активації Т-лімфоцитів – це результат взаємодії  парасимпатичної і симпатичної нервовими системами на рівні черевного блукаючого нерва і селезінкового нерва.

Біоелектронне стимулювання здатне модулювати активацію лімфоцитів в селезінці.

Раніше вчені виявили, що ангіотензин II (AngII) – гормон, який бере участь в контролі артеріального тиску, – здатний підсилювати нервові імпульси, які через черевні гілки блукаючого нерва стимулюють активацію Т-лімфоцитів в селезінці.

В даному дослідженні вони отримати той же ефект, подаючи на цю гілку блукаючого нерва електричні імпульси певної частоти і амплітуди.

Як відомо, артеріальна гіпертензія – це величезна проблема, від якої страждають близько мільярда людей у ​​світі. Отже, необхідна розробка абсолютно нових, немедикаментозних методів лікування гіпертонії, які допоможуть людям.

Читайте більше актуальних новин про здоров’я на Вголосі:

ІА "Вголос": НОВИНИ