У п’ятницю, 27 березня, у столиці відбулося засідання «Слуги народу». Був присутній і глава держави Володимир Зеленський.

Зібрання «слуг» тривало у конгресово-виставковому центрі «Парковий». Під час входу в присутніх вимірювали температуру, також вони обов’язково повинні були мати окуляри та маски, пише «Оглядач».

На засіданні також були Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, очільник ВРУ Дмитро Разумков, Генпрокурор Ірина Венедіктова та керівник Офісу президента Андрій Єрмак.

Про кредити від МВФ

Володимир Зеленський заявив, що Україна повинна отримати від МВФ і Світового банку 10 млрд доларів. Він також зазначив, що уряд піде на певний компроміс щодо скасування мораторію на ринок землі.

За словами президента, допомогу Україні обіцяв Азербайджан, переговори ведуться і з Канадою. Водночас український уряд піде на певний компроміс щодо скасування мораторію на ринок землі. Глава країни сподівається, що закон буде ухвалено 30 березня, коли Верховна Рада збереться на дострокову сесію.

Що повинна ухвалити Верховна Рада заради кредиту від МВФ:

  • Закон «Про ринок землі». У ньому, зокрема, скоротили норму за максимальним обсягом землі, яку можуть продати «в одні» руки. Якщо раніше норма повинна мала становити до 10 тис. га, то за новими правилами – всього 100 га до 2024-го.
  • Новий закон про банки. Він призведе до того, що ПриватБанк ніколи не повернуть колишнім власникам, а компенсацію буде отримати складно. Відповідний законопроєкт уже узгоджений і внесений до Ради. Ключове нововведення: щоб отримати компенсацію за незаконне закриття або націоналізацію банку, колишнім власникам потрібно буде довести, що вони зазнали збитків. А якщо виявиться, що зобов'язання (пасиви) банку перевищували їхні активи, отримати компенсацію буде вкрай складно.

Про допомогу українцям, які втратили роботу через карантин

Відповідаючи на запитання журналістів, президент запевнив, що зараз ведеться розроблення програми підтримки людей, які втратили свої робочі місця через карантин, введений на фоні поширення коронавірусу.

«Найближчим часом будуть програми підтримки різним людям, як пенсіонерам, так і тим, хто втратив свої робочі місця. Її нададуть малому і середньому бізнесу», сказав Зеленський і закликав керівників компаній не звільняти співробітників Я звертаюся до вас, будь ласка, не звільняйте людей. Буде розроблена детальна програма. Будемо підтримувати малий і середній бізнес".

Про дистанційну роботу Верховної Ради

Також Володимир Зеленський зазначив, що через ситуацію з коронавірусом хоче запропонувати депутатам Верховної Ради працювати дистанційно.

«Зараз вони пропрацюють такий законопроект. Він може діяти тільки в умовах коронавірусу. Я думаю, що ця хвороба пройде, а вона обов'язково пройде, і тоді цей законопроєкт не буде необхідним», – сказав президент.

Однак, додав він, перед цим Рада має зібратися на ще одне позачергове засідання, яке, орієнтовно, відбудеться в понеділок, 30 березня.

«Пріоритетні речі – це підготовка низки законопроєктів, пов'язаних із боротьбою проти поширення коронавірусу, і через це внесення змін до бюджету. Там потрібно дуже ретельно все опрацювати, щоб нікого не образити», – підкреслив Зеленський.

Зі свого боку голова Верховної Ради Дмитро Разумков додав, мовляв, якщо не вдасться працювати дистанційно, то засідання парламентарії будуть проводити у внутрішньому дворику ВРУ. За його словами, якщо будуть проголосовані зміни до законів і постанов, то в умовах надзвичайної ситуації комітети Ради зможуть працювати в онлайн-режимі.

ІА "Вголос": НОВИНИ