Понад два мільйони сімсот тисяч гривень буде виділено для оновлення сценічного освітлення Національному академічному українському драматичному театру імені Марії Заньковецької.

За словами голови Львівської обласної ради Ірини Гримак, минулого року Асоціація органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Карпати – Україна» в партнерстві з державним підприємством «Національний академічний український драматичний театр ім. М. Заньковецької» підготували та подали для участі в конкурсі культурно-мистецьких проєктів Посольства Японії в Україні заявку «Проєкт вдосконалення світлового обладнання в Національному академічному українському драматичному театрі імені Марії Заньковецької у Львові».

Проєкт переміг і Посольство Японії в Україні в рамках грантової допомоги в культурно-мистецьких проєктах КУСАНОНЕ виділить на модернізацію освітлення театру понад 2,3 млн гривень.

За умовами гранту, до тих коштів, які виділяє Посольство Японії, ще по 230 тисяч гривень буде виділено з обласного та міського бюджетів.

 

Як повідомив «Вголосу» директор театру  Андрій Мацяк, за ці кошти закуплять прожектори, спеціальні пристрої, які керують прожекторами та комплект виїзного освітлення.

«Ми можемо виїхати з виставою, наприклад, до Самбора чи Луцька. І вже там встановити своє освітлення. Ми вже не будемо залежати від того чи там добре сценічне освітлення, чи погане, чи взагалі його немає, бо й так буває. Ми зможемо якісно показати виставу, - каже він.
Директор театру також зізнався, що театр потребує й коштів на ремонти. За його словами, уже чотири роки лежить готова проєктно-кошторисна документація на заміну даху. Але поки що не вдається переконати ані чиновників міськради, ані чиновників з Міністерства культури виділити на це кошти.

А тим часом буревій, який пройшовся Львовом минулої п’яниці, пошкодив дах театру прямо над сценою.

«Вітром здерло шматок покрівлі якраз над сценою. І нас трошки заливало. Зараз майстри вже лагодять дах. Міністерство культури пообіцяло виділити кошти для усунення гостро аварійної ситуації», - говорить Андрій Мацяк.
Нагадаємо, як уже повідомляв «Вголос», минулої п'ятниці Львовом пройшов буревій, який повалив найстаріші дерева Львова.  Тепер місто хоче з дуба в паркові Івана Франка зробити дерев'яну скульптуру.  Також через ту бурю «Львівелектротранс» не зміг забезпечити доїзд трамваїв у депо, то ж водії змушені були ночувати у кабінах.

ІА "Вголос": НОВИНИ