Президент України Володимир Зеленський завершив свій щорічний виступ у Верховній Раді. Там він анонсував декілька напрямків розвитку внутрішнього й зовнішнього становища України.

На початку засідання усі присутні вшанували пам'ять героїв, які загинули у боротьбі за свободу й територіальну цілісність України. Також Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук повідомив що в Раді також присутні родичі загиблих захисників України, учасники бойових дій та представники громадськості.

Отож, коротко про головне:

Глава держави сказав, що з 1 грудня мінімальна зарплата в Україні становитиме 6500 гривень.

“Відсьогодні, 1 грудня, мінімальна зарплата в Україні становить 6 з половиною тисяч гривень. Ми не тільки підвищили мінімальну заробітну плату, середня заробітна плата вперше у цьому році за останні 30 років у доларовому еквіваленті перевищила 500 доларів США на місяць», - повідомив президент.

Також він анонсував програму кредитування «Українська мрія» за ставкою 5% у гривні.

«Незабаром ми запустимо програму »Українська мрія«, за якою кожен громадянин, який чесно сплачує податки, зможе отримати кредит за ставкою 5% у гривні для придбання власної нерухомості в новому житлі, електромобіля та здобуття освіти або зміни професії», - підкреслив Зеленський.

Як вважає Зеленський, українська влада не зможе повернути під контроль Донбас без прямого діалогу з Росією. Також він наголосив, що повернення Криму має стати головною метою та філософією України.

«Ми повинні сказати правду. Ми не зможемо зупинити війну без прямих перемовин із Росією і наразі це визнали всі. Всі зовнішні партнери, а деякі внутрішні це не визнають. Ми повинні говорити, знаючи, що у нас сильна потужна армія, і не боятися зараз говорити один одному правду», - наголосив Зеленський.

Він теж пообіцяв, що з 1 січня зарплата лікарів становитиме 24 000 гривень.

“Вперше зарплата лікарів зросла за рік удвічі. З нового року, з 1 січня, вона складатиме мінімум 20 тисяч гривень. Середня заробітна плата лікаря в державі України буде 24 тисяч гривень. Ми вперше починаємо гідно ставитися до лікаря. І не тільки тоді, коли нам це потрібно. І я впевнений, що у своєму наступному посланні через рік такі самі слова я скажу про заробітну плату наших вчителів”, - сказав Зеленський.

Також президент анонсував, що у 2022 році розпочнеться програма «Велика термомодернізація» — це має застерегти від подальшого росту цін на енергоресурси.

«Енергетична криза, обмеження в електропостачанні, значне зростання тарифів. Вперше – це не про Україну. Це реалії усього світу, пропри які нам вдалось зберегти стабільність в енергетиці, стримати зростання цін на житлово-комунальні послуги, а ціни на електроенергію для населення – навіть знизити», - додав глава держави.

Як ми писали, Зеленський також повідомив, що внесе у Раду законопроєкт про подвійне громадянство для українців за кордоном.

Також на пресмарафоні президент заявив, що реформа термомодернізації дозволить скоротити використання газу у 2 рази.

ІА "Вголос": НОВИНИ