Не лише представники п’ятої колони роблять одіозні заяви, котрі відверто підігрують російській пропаганді. Подібне чути й нібито від проукраїнських політиків.  Так, нардеп від «Народного фронту» Тетяна Чорновол, котру Президент України Петро Порошенко нагородив орденом “За мужність” ІІІ ступеня,  нещодавно назвала добровольців 2014 року «психічнохворими людьми, котрі їхали на «сафарі». Прикметно, що заяви Чорновол фактично повторюють тези російської співачки Юлії Чичеріної, котра регулярно виступає на окупованому Донбасі та теж неодноразово заявляла про «сафарі на мирних жителів Донбасу».

При цьому проти українських політиків, які відверто принижують Україну й досі не відкрито жодне кримінальне провадження, навпаки – правоохоронні органи активно закриваю старі справи.

Чому так?  Про це кореспондент ІА «Вголос» запитав у військового експерта Олега Жданова, політологів Петра Олещука та Андрія Міщенка.

Чому українські політики дозволяють собі повторювати російську пропаганду?

 Петро Олещук:

Підігравати окупанту в час, коли гинуть українські громадяни – це не правильно і не нормально. Разом з тим немає відповідного законодавства, щоб покарати цих людей за контрпропаганду. І це недопрацювання як Верховної Ради, так і профільного міністерства. У цьому випадку можлива тільки політична відповідальність, котра наступає під час виборів. І якщо є люди, котрі готові за таких голосувати – то це питання і до стану суспільної свідомості в Україні.

Андрій Міщенко:

П’ята колона дуже добре почувається в Україні. Зараз до влади рветься Віктор Медведчук, про якого ми не чули навіть за часів Януковича. У нього спільно з однодумцями є своя партія, вони з’являються в ефірах російського телебачення. Натомість єдине, на що наважилась Генеральна прокуратура – це перед виборами відкрила на кума Путіна кримінальне провадження. І, ймовірно, скоро закриє.

В Україні немає проукраїнської інформаційної політики. Постмайданна влада дозволила каналам кума Путіна Медведчука ретранслювати російську пропаганду. Вони отримали ліцензії, право мовити по всій Україні. Це все робилось зі згоди теперішньої влади. А тому не були прийняті потрібні закони, які б карали за антиукраїнську діяльність.

Про що свідчить така ситуація?

Андрій Міщенко:

Для мене не дивно, що теперішня влада не покарала нікого зі ставлеників Януковича. Це свідчить про те, що Петро Порошенко імітує зараз патріотизм, бо так модно. Не може ж він покарати «своїх». Бо ж Президент брав участь у створені сумнозвісної «Партії регіонів», був міністром в уряді Азарова. Те ж саме із деякими депутатами від БПП.

Петро Олещук:

Складається враження, що коли діючий президент та його команда йшли на вибори, то вони розраховували скористатись методами Януковича, поділивши українців на патріотів та зрадників. А тому із залишків «Партії регіонів» ліпилось страшидло, щоб потім протиставляти його з діючою владою. Мовляв, не оберете Порошенка, то до влади повернуться проросійські політики, які домовлятимуться з Путіним. Це робилось, щоб мобілізувати патріотично налаштоване населення. Проте виявилось, що передвиборчі розклади змінилися і у Порошенка з’явились неочікувані конкуренти.

Те, що колишніх членів «Партії регіонів» ніяким чином не покарали за колишні злочини і свідчить про те, що Порошенко активно з ними співпрацює. От пригадайте таких «віп-порохоботів», як мер Харкова Геннадій Кернес та очільник Одеси Труханов. У них зараз прекрасні стосунки з Порошенком і проти них уже закриті усі кримінальні провадження. А ці посадовці мали стосунок до сепаратиського середовища. Проте на Кернеса суд закрив справу через бездіяльність прокурорів, керівником яких є Юрій Луценко – добрий друг Порошенка. На Труханова – через відміну статті про незаконне збагачення. Виходить так, що проросійським політикам усе можна, тоді, як політиків патріотичного блоку в Порошенка часто таврують, називаючи «ставлениками Путіна» чи «рукою Кремля».

 Не лише проросійські політики роблять антиукраїнські заяви: от нардеп від «Народного фронту» назвала добровольців «психічнохворими»..

Олег Жданов:

 «Вони не хочуть визнати той факт, що у 2014 році на першому етапі війни з РФ добровольчі батальйони врятували Україну від російської агресії»
 Тетяна Чорновол – не самостійний гравець, вона повторює тези теперішньої влади. Такою є офіційна політика Петра Порошенка. Вони не хочуть визнати той факт, що у 2014 році на першому етапі війни з РФ добровольчі батальйони врятували Україну від російської агресії.

Бо Збройні сили України почали боротьбу на пізнішому етапі. Перший удар та найтяжчий період бойових дій прийняли на себе добровольці, жертвуючи життям.

 Андрій Міщенко:

Саме подібні вислови об’єднують п’яту колону та провладних депутатів. Вони спільно ненавидять патріотів, котрі захистили Україну.

Дуже прикро чути заяви Тетяни Чорновол про те, що «серед добровольців було багато психічнохворих». Нагадаю, що її чоловік був добровольцем та загинув на фронті. І коли людина таке заявляє, то складається враження, що це у неї є певні розлади.

Ми маємо розуміти, що якби не добровольці та не волонтерський рух, ми б не зупинили російську навалу. А якби нам це і вдалось, то значно більша територія України була б окупованою. Я у 2014 році був народним депутатом і дуже добре пам’ятаю, якими тоді були настрої західних дипломатів. Вони кулуарно нам говорили «здавайте все по Дніпро, а за Київ поторгуємось». Тобто у те, що українці зможуть втримати державу, мало хто вірив, окрім добровольців-націоналістів та волонтерів. Пригадайте, перший місяць, як здеморалізовані владою Януковича українські військові без бою здавали техніку. Коли цивільні на мирній території блокували виїзд солдатів з військових частин. І саме добровольці дали збройний опір агресору. Потім і ЗСУ повірили у те, що вони можуть протистояти Московії.

Зважаючи на весь той стан України 2014 року, добровольці були дійсно у доброму сенсі «психічнохворими», ідеалістами, котрі повірили у те, що можуть дати відсіч одній із найсильніших армій світу.

Як такі заяви впливають на суспільство?

 Олег Жданов:

Називати добровольців «психічнохворими людьми, котрі їхали на сафарі» - це вкрай не патріотично. Це погано впливає на ідеологічне виховання суспільства. Своїми заявами народний депутат підриває статус добровольців та ганьбить їхнє добре ім’я. Очорнювати хлопців, котрі врятували Україну від окупанта – це на межі ворожої контрпропаганди.

 Що можна було зробити, щоб унеможливити подібне?

 Андрій Міщенко:

Маючи більшість у Парламенті, зберігаючи контроль над силовими структурами, володіючи ЗМІ – можна було зробити багато чого. Наприклад, почати боротись з російськими агентами в Україні, покарати ставлеників Януковича, провести справжню люстрацію. Але цього не було зроблено. Навпаки – п’ятій колоні було дано можливість відігратись після Революції Гідності. Що вони зараз і роблять.

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ