Заява президента Зеленського прямо порушує закон «Про оборону України» та відкриває Путіну шлях до здачі всього українського Донбасу

Про це пише у соцмережі журналіст Юрій Бутусов.
 
Як зазначає журналіст, Президент Росії Путін оголосив Україні війну, фактично позбавив Україну суверенітету над окупованою частиною Донбасу, та віддав наказ російській армії окупувати українську землю. Це пряма агресія.
 
Відтак до відповіді України була прикута увага всього світу.
 
«І Верховний Головнокомандувач та президент України Володимир Зеленський ЗОБОВ'ЯЗАНИЙ в даному випадку діяти тільки одним чином - згідно з діючим законом »Про оборону України", який він добре знає, адже чотири рази за час своєї каденції саме Зеленський підписував правки до цього закону.
 
Закон «Про оборону України» зобов'язує Верховного Головнокомандувача до таких дій:
"Стаття 4. Відсіч збройній агресії проти України
У разі збройної агресії проти України або загрози нападу на Україну Президент України приймає рішення про загальну або часткову мобілізацію, введення воєнного стану в Україні або окремих її місцевостях, застосування Збройних Сил України, інших військових формувань, утворених відповідно до законів України, подає його Верховній Раді України на схвалення чи затвердження, а також вносить до Верховної Ради України подання про оголошення стану війни".
 
В законі нема ніяких варіантів. Нема «може вводити а може і не вводити». Але як виявилось з заяви президента, він не оголосив жодних дій, які має виконати по закону", - зазначає Бутусов.
 
 
Він зазначає, що Володимир Зеленський зобов'язаний як мінімум, негайно, виконати закон:
1. Розірвати дипломатичні стосунки з Росієй (це не означає оголошення війни, це реакція на порушення суверенітету).
2. Підписати указ про часткову мобілізацію військовослужбовців оперативного резерву 1-ї черги та добровольців інших категорій для доукомплектування бойових з'єднань.
3. Підписати указ про введення воєнного стану на територіях Донецької та Луганської областей.
4. Внести сьогодні на засіданні Верховної Ради подання про оголошення стану війни (парламент має зважити усі ризики та ухвалити рішення після розгляду).
5. Підписати указ про запровадження візового режиму з країною-агресором.
6. Підписати указ про виділення додаткових коштів бюджету на посилення сил оборони та безпеки, перерозподіливши видатки.
7. Звернутись до країн НАТО про негайну військову, технічну та фінансову підтримку через російську агресію.
 
Якщо ці заходи Зеленський не застосує сьогодні, значить, масштабні маневри Путіна, погрози війною, морська блокада, масовані обстріли наших військ на Донбасі, указ Путіна «про визнання незалежності ЛДНР», указ про введення російських військ на Донбас - все це могло бути результатом змови офісу президента з Кремлем.
І значить, що Путін не отримавши ніякого спротиву своїй зухвалій агресії, отримає можливості згодом захопити увесь Донбас", -  додає Юрій Бутусов.
 
На його думку, Верховна Рада мусить сьогодні самостійно ініціювати усі ці питання на своєму засіданні, оскільки Верховний Головнокомандувач або не розуміє наслідки своєї бездіяльності, або ступив на шлях державної зради.
 
Як повідомляв Вголос, президент Володимир Зеленський оприлюднив звернення до українців у зв'язку з ескалацією російськими окупантами на Сході України та фактичним визнанням окупованих територій незалежними.

ІА "Вголос": НОВИНИ