8 червня

 1920 року народився Іван Кожедуб.  Хлопець з села Ображіївка на Сумщині став найкращим пілотом-винищувачем всієї антигітлерівської коаліції, збивши 64 німецьких літаки. На відміну від інших асів Другої світової війни, таких як Еріх Гартман, яким траплялося рятуватися стрибком з парашутом, збити Кожедуба нікому не вдалося.

Снайперська влучність, залізні нерви, реакція кобри, - це все про безстрашного гайдамаку небес, українця зі Слобожанщини Івана Кожедуба. З 1950 по 1957 його ім’я носила вулиця Володимира Філатова у Львові.

1899 року Помер Микола Гулак.  Він був одним із дванадцяти засновників Кирило-Мефодіївського товариства і другом Тараса Шевченка. Як і Шевченко, виявив зразкову твердість після арешту, не каявся, на співпрацював зі слідством не пішов. Три роки одиночного ув’язнення у казематі Шліссельбурзькій фортеці. Роман Іваничук присвятив Миколі Гулаку свій роман «Четвертий вимір»

У 2006 році помер диригент і композитор Микола Колесса

Рід Колесс дарував Україні чимало видатних митців і вчених. Коли в 1903 році знаменитий композитор Микола Лисенко перебував у Львові, у сім’ї Філарета Колесси якраз народився хлопчик. На честь Лисенка новонародженого назвали Миколою. І музика стала долею Миколи Колесси.

Як і його тезка Колесса сміливо включав у твої твори фольклорні теми, особливо бойкіські і лемківські мелодії. Яскравий композитор, чудовий педагог, блискучий диригент, він став патріархом львівської диригентської школи.

У гнітючі часи «совітів» Микола Колесса, і такі як він, втілювали собою «інший», давній Львів. Такі люди передають традицію, забезпечують культурну тяглість і самі по собі є знаками. «Син століття» - називали його, він прожив прожив 103 роки, і відійшов з чистим сумлінням і ясній свідомості.

1668 року Петро Дорошенко став гетьманом обох сторін Дніпра.

На жаль, не надовго. Ведучи важкі війни на два фронти проти Москви і Речі Посполитої, придушуючи виступи внутрішніх заколотників і авантюристів, Дорошенко потребував союзника.  Він зробив непростий стратегічний вибір, поставивши на турецький чинник.

Разом із військами султана полки Дорошенка взяли в облогу Львів у вересні 1672 року. Козацький табір тоді розташувався між церквою св. Юра і костелом св. Марії Магдалини (нині – органний зал), звідти ж козаки обстрілювали місто з гармат. Православний львівський єпископ Йосиф Шумлянський, якого пов’язувало з Дорошенком тривале листування, прийшов до гетьмана на переговори. Облога завершилась сплатою Львовом викупу. В наступні роки турецькі партнери Дорошенка показали себе нічим не кращими від поляків та московитів, і 1676 року гетьман зрікся булави. Ім’я гетьмана носить львівська вулиця, яка колись називалась Сикстуською, а за «совітів» - Жовтневою.

10 червня

 Загинув Олег Ольжич. У концтаборі Заксенгаузен гітлерівці закатували Олега Кандибу-Ольжича -поета, археолога, провідника націоналістичного підпілля.

Він жив з ризиком і прожив коротке, дуже інтенсивне життя. Вірші Ольжича чисті, як срібло бойових сурм, шляхетно стримані, напружені і щирі.  Поет, вчений і воїн, він втілив у своєму житті рідкісну чесноту – єдність думки і дії, слова і меча, правильного і прекрасного.

 Захочеш — і будеш. В людині, затям, Лежить невідгадана сила. Зрослась небезпека з одважним життям, Як з тілом смертельника крила.

І легко тобі, хоч і дивишся ниць, Аби не спіткнутись ні разу, І нести солодкий тягар таємниць І гостру петарду наказу.

Навчишся надать блискавичность думкам І рішенням важкість каміння. Піти чи послати і стать сам-на-сам З своїм неблаганним сумлінням.

13 червня

День звільнення Маріуполя від проросійських терористів. У 2014 році Бійці батальйону «Азов» за підтримки Національної гвардії України визволили від лап російських терористів Маріуполь, головне місто українського Приазов’я.  З 2016 року ця дата відзначається на державному рівні.

14 червня

130 років із дня народження Євгена Коновальця (1891–1938), військового та політичного діяча, голови Організації українських націоналістів;

Євген Коновалець – одна з ключових постатей нашої історії. Заснувавши Українську Військову Організацію, а Потім ОУН, Коновалець почав прищеплювати українському суспільству просту думку – нації добиваються свого боротьбою, а не плачами; нації діють добрим словом і пістолетом, а не самим лише добрим словом. На зло слід відповідати справедливістю, на насильство – насильством, на постріл пострілом, на терор терором – і ніяк інакше. Ненасильницький опір та інший гандизм дієві проти відносно демократичних режимів, але проти вусатих диктаторів не спрацьовують. «Царство Боже силою береться».

 2014 року на підльоті до Луганського аеропорту збито український військо-транспортний літак Іл-76.

Озброєні переносними зенітними коплексами російські терористи, вірогідна зрада диспетчерів аеропорту, а також недбалість українського командування спричинило цю трагедію. Загинуло 49 українських військовиків. Пам’ятаємо, не пробачимо.

Андрій ХОЛЯВКА, історик

Фото: з відкритих джерел

 

ІА "Вголос": НОВИНИ