Перше товариство теперішньої організації «Автономний Опір» виникло у Львові 15-го липня 2009 р. Згодом такі товариства з’явилися і в інших регіонах України. Хоча «автономники» і «хизувалися» на заходах бандерівськими прапорами, проте окремі з них носили квіти до пам’ятника Леніну, повістку в армію сприймали як «політичну репресію» та навіть брали участь у гей-парадах. Більше того - офіційно співпрацювали з комуністичною організацією.

Та й взагалі українську державність «автономи» називають своїм ворогом. Хоча деякі її лідери і вихваляються участю у війні на Донбасі.

До слова, на інтернет-сторінці цієї організації можна знайти «цікаву» та діаметрально протилежну інформацію. До прикладу, «автономники» «вихваляються» пікетуванням консульства Росії в Одесі з вимогою звільнити Олега Сенцова та всіх незаконно засуджених українців. Тут можна знайти й такі матеріали як «Попереду комунізму», де читачам пропонують детальніше ознайомитися із поняттями «капіталізм», «комунізм» та «революційний соціалізм». Не вважають зайвим на сторінці «автономів» розповісти читачам і про політичний терор в Італії.

Що ж це за організація - «Автономний опір»? Чим вона займається, окрім провокування кривавих сутичок з націоналістами? Як, зрештою, ці люди опинилися у Львові? Про це «Вголосу» розповів один із, так би мовити, опонентів «автономників», лідер організації С14 Євген Карась.

«Автономний опір». Що цей «заморський фрукт» робить у Львові?

«Це остання спроба росіян нівелювати націоналізм та українську ідею у Львові»

«Автономний опір», який пізніше перетворився у «Чорний стяг», - це остання спроба росіян нівелювати націоналізм та українську ідею у Львові. Не виходило іншими методами, тоді просто спробували зробити ідеологічну мутацію. І під іменем «націоналізму» спочатку почали просувати марксизм та комунізм, а після революції перейшли на анархо-деструктивні ідеї.

До 2011-го це кілька років була націоналістична структура. Далі у них з'явився публічний ідеолог Євген «Крот» Герасименко, який в 2005-му році переїхав в Україну з Росії. Він започаткував зміну ідеології на націонал-марксизм. А вже далі дійшло до того, що вони й самі заплуталися, що у них в головах.

Основним лідером був і лишається Антон Парамбуль та Сергій Обревко (засуджений за торгівлю легкими наркотиками). Після революції з'явився ще Максим Осадчук, це лівий активіст з Криму.

Саме ці люди в 2013-му році приймали гроші від Алєксєя Кочеткова. Це одіозний політтехнолог, який близький до адміністрації Путіна. Він приїжджав у Київ у 2013-му році і передавав кошти на розбудову «профспілкового руху на Галичині». Тоді ці кошти прямо в Києві передавали Антону Парамбулю, керівнику «Автономного опору». Про це говорять колишні члени керівництва організації, які покинули структуру після побаченого.

Тобто ця московська п‘ята колона ставить за мету ідеологічно розвалити Львів та Галичину?

«На початку війни «Автономний опір» закликали бойкотувати мобілізацію»

Насправді завдання у них ширше. У 2014-му році, на початку війни, «Автономний опір» закликали бойкотувати мобілізацію. Писали також тексти, що «це не війна за Батьківщину, бо українські трудящі ще не мають її».

Пізніше отямилися і зрозуміли, що шаленими темпами втрачають будь-яку підтримку і перекамуфлювалися назад під «патріотів». З півсотні членів організації близько п'яти поїхало воювати. Щоправда про них є лише погані відгуки з місця служби, і в боях вони участі не брали. Натомість багато «світилися» у вивезенні зброї в тил. Щодо цього навіть фігурували історії на тему: «Чому і хто з «Автономного опору» возив зброю з фронту в тил під виглядом «волонтерських візитів».

Їх фінансує Кремль?

Десь з 2017-го року ця «тусовка» вирішила остаточно розпрощатися з «націоналізмом», бо вже всім було зрозуміло що це за люди. І вони перейменувалися у «Чорний стяг". Це анархічна структура, яка інкорпорує в себе людей з різних регіонів України, які всі переїхали до Львова. Там багато вихідців з Криму, Донбасу, Києва, Вінниці. Більшість із цих людей раніше мали яскраво антипатріотичні погляди і були прихильниками крайньо лівих течій.

«Одного із ключових лідерів руху – Дмитра Купера - номінували, як реп-музиканта у конкурсі організації Віктора Медведчука»

Джерела фінансування їхні мені невідомі, але останні роки вони дуже близько пов'язані з помічницею Наді Савченко - Іриною Юзик. Можливо, вона шукає для них «спонсорів». Одного із ключових лідерів руху – Дмитра Купера - навіть номінували, як реп-музиканта у конкурсі організації Віктора Медведчука «Студентська республіка». Можливо, десь допомагають і з тієї структури.

Більшість із цих осіб практично нічим не займаються, окрім вуличних сутичок. У них низка осіб «проходила» у судових справах за напади та бійки з націоналістами. Часто доходило до різанини. Останній відомий мені випадок: у липні «анархісти» увірвалися в кафе у центрі Львова. Нападників було близько десяти. У кафе сиділо декілька прихильників «Азову». На них налетіли з молотками і лише те, що азовці встигли зачинитися зсередини в технічній підсобці, допомогло уникнути великих утрат. Підозрюю, що саме ці ліворадикали також забризкали газом біля місця проживання одного з активістів С14. Здавалося б, дико і смішно чути, що у Львові йде полювання на націоналістів, але це уже доконаний факт.

Коментарі для «Вголосу»:

Керівник ВГО «Сокіл» Львівщини Богдан Федун:

Ці люди займаються провокаційною та підривною діяльністю в Україні. Це відверто провокаційні сили, які фінансують з Росії. Не секрет, що до них приїжджають люди з Білорусі, як вони себе називають - «ліворадикали», які їх вишколюють як ідеологічно, так і фізично. Та й взагалі, за ідеологією вони всі – анархісти. І відповідно – антидержавники. Вони навіть неодноразово намагалися провести марш в честь Махна. Ідея цих людей – забрати все у всіх і поділити.

Вони дуже часто прикриваються екологічними гаслами. Але основна їхня діяльність – це провокації. Неодноразово з їхнього боку були напади і на патріотичні та націоналістичні сили. Звичайно, на відкрите протистояння вони не наважуються. Але вже були випадки, що вони зграями нападали на людей, які мали, наприклад «тризуби».

«Під час обшуків у них вилучали атрибутику із портретами Леніна та комуністичну символіку»

Звичайно, якщо б вони відверто ходили у Львові з червоними комуністичними «ганчірками», їх би відразу придушили. Відповідно вони пробують замаскуватися. Навіть говорять, що вони – націоналісти. Хоча неодноразово у них, коли проводили обшуки, вилучали атрибутику із портретами Леніна та комуністичну символіку.

У цих організаціях значна частина людей – не львів’яни. Вони з інших регіонів України. Як правило, зі східних регіонів, де мали більшу підтримку завдяки проросійським силам. Є навіть люди із Росії. Враховуючи, що Львів є доволі націоналістичним містом, їх пробують сюди «закинути», аби ті вчиняли різноманітні провокації.

Стосовно того, чому не реагує на діяльність цих організацій СБУ. До нашого львівського управління взагалі багато питань. Адже паралельно із тим самим «Автономним опором» діє відкрито і організація «Українського вибору» Медведчука. І їхню проросійську діяльність ніхто не прикриває. Натомість, якщо хтось із патріотичного чи націоналістичного середовища зробив би схожі дії до тих, що роблять вони, не знаю, цим би це закінчилося.

Ці люди займаються відвертою антиукраїнською діяльністю. Відверто заявляють про свої антидержавницькі «цінності». І на це ніхто не реагує.  А людей, які воювали на Сході України та займаються патріотичною діяльністю, кидають за грати. Їхньою діяльністю має займатися СБУ. Але бачимо, що реакція відсутня.

Керівник штабу «Національного корпусу» Львівщини Святослав Сірий:  

Ідеологія організації «Автономний опір», яка діє у Львові активно вже чотири роки і до якої входить 23 особи, – неокомуністична. Вони пропагують «рівність та свободу для всіх» та навіть безвладдя. Причому між собою постійно сваряться, щось ділять, створюють якісь нові формації, угруповання.

«Їхня діяльність спрямована на те, аби дискредитувати націоналістів»

А фінансують їх із російських джерел. І їхня діяльність спрямована на те, аби розхитати ситуацію, дискредитувати націоналістів, вчиняти провокації, аби показати, що нібито тут твориться безчинство та безвладдя. І прикриваються якраз соціальними та екологічними гаслами.

До прикладу, приблизно півроку тому їх затримали біля цирку під час нібито екологічної акції. Але ці «екоактивісти» чомусь, ходять на акції з арматурою, сокирами, молотками, викрутками, які можна класифікувати як холодну зброю і завдавати ними серйозних тілесних ушкоджень. Причому в той же час, приблизно півроку тому, був здійснений напад на активіста – націоналіста зі Львова, якому встромили ніж у шию, після чого він ледве вижив. Це теж справа рук тих людей, бо є свідки тієї історії.

Та й взагалі: вони постійно організовують якісь провокативні заходи: марш проти нацизму, до прикладу. Хоча де ж у Львові є нацизм? Та й інші схожі «акції».

У цих групах є наволоч з Криму, Донеччини, яка брала участь в антиукраїнських акціях у 2014 році. Чи, наприклад, у «Русскій весні» в Харкові. Зокрема, такий собі Данило з «кличкою» «Нєумру». Відтак ми прекрасно розуміємо, що тут є російський слід.

У них вже вилучали знайдену нелегальну зброю. Під час обшуків вилучали і комуністичну символіку та пропагандистські матеріали, що суворо заборонені законом України. Та виникає питання: «Чому цих людей не покарали?» Вони далі – на свободі і провокують різні ситуації. Можливо, навіть б’ються і ріжуться між собою, а потім хочуть заплямувати чесне ім’я організацій, політичних партій, націоналістичних рухів.

Від справжніх націоналістів ж їх варто відрізняти на основі їхніх гасел, бо вони можуть достатньо добре замаскуватися. Це такі, як «Народовладдя», «Безвладдя» тощо. Також за їхньою ідеологією, сторінках і дописах у соціальних мережах.

«У прокуратурі щодо цих «активістів» - багато справ, але комусь у Львові вигідна «п’ята колона»

Знаю, що у прокуратурі є чимало справ щодо діяльності цих організацій. Але вони чомусь їх притримують. Комусь вигідна «п’ята колона» тут, аби для чогось її використовувати, чи таким чином дискредитувати націоналістів. Варіантів може бути багато. Але я знаю одне: вони комусь потрібні. І не тільки тим, хто їм платить з Кремля, але й тут, серед місцевих – тих, хто їх покриває.

Тому, якщо прокуратура візьметься за всі ці справи, які є щодо них, разом із СБУ і доведуть їх до логічного завершення – до суду, думаю, ці люди просто сидітимуть за гратами.

ІА "Вголос": НОВИНИ