Очільник ТСК та нардеп «Слуги народу» Мар'яна Безугла на сьогоднішньому брифінгу оприлюднила проміжний висновок парламентської ТСК.

Згідно з цими даними, президент Володимир Зеленський не скасовував операцію по затриманню «вагнерівців», а голова його Офісу Андрій Єрмак не мав на це відповідних повноважень.  

«ТСК не знайшла підтвердження того, що президент України давав особисті розпорядження керівнику ГУР МОУ відтермінувати активний захід (спецоперацію про переміщенню »вагнерівців« – ред.), що засвідчують всі наявні показання заслуханих осіб. Також встановлено, що керівник ОПУ (Андрій Єрмак – ред.) не має повноважень давати розпорядження керівнику ГУР МОУ щодо відтермінування будь-якого розвідувального заходу», - йдеться у повідомленні.

За словами Безуглої, ТСК не знайшла підтвердження витоку інформації про спецоперацію з української сторони.

Відомо, що у ТСК є матеріали, через які комісія могла припускати, що Росія і Білорусь знали про окремі заходи спецоперації. Адже один із 33 найманців ще у травні минулого року спочатку звернувся до ФСБ РФ, а потім ще в липні цього ж року і до збройних сил Росії з заявою, де «детально розкрив порядок встановленого ним контакту з вербувальниками ПВК »Мар«, заходи з працевлаштування та подальші дії вербувальників». Він також просив перевірити викладені факти на предмет наявності у діях вербувальників складу злочину за статтею «найманство».

Таким чином, ТСК зробила такі висновки:

  • спецоперація щодо документування осіб, які могли мати відношення до російських ПВК та брати участь у бойових діях на сході України тривала з першої половини 2018-го року по липень 2020-го року;
  • згідно з легендою, ПВК «Мар» набирала осіб для охорони нафтових об’єктів у Сирії та Лівані. Загалом було відібрано пів тисячі осіб, з яких ідентифікували 396 осіб;
  • спочатку з найманців мали намір виманювати інформацію та документи. Переміщати їх не збирались;
  • на початку липня 2020 року ГУР МОУ передало інформацію про спецоперацію СБУ;
  • в нашій державі готували кілька різних планів, щоб затримати «вагнерівців»;
  • спецоперацію відтермінували  25 на 30 липня. Хто саме так вирішив - невідомо;
  • всі заходи щодо спецоперації здійснювали українські розвідувальні та контррозвідувальні органи;
  • Петро Порошенко не міг санкціонувати заходи із затримання «вагнерівців» адже спецоперація розпочалась в кінці червня 2020-го року;
  • перемістити 33 осіб, відібраних з 396 ідентифікованих осіб, з території РФ до країни, де цих людей могли офіційно затримати, запропонували під час зустрічі ГУР МУО І СБУ.

Безлуга також додала, що ТСК надалі буде продовжувати свою роботу.

ІА "Вголос": НОВИНИ