Президент Володимир Зеленський відреагував на вбивство білоруського активіста Віталія Шишова.

Зокрема, глава держави доручив Службі безпеки та Міністерству внутрішніх справ вивчити всі ризики та забезпечити безумовний захист для громадян Республіки Білорусь, які прибули в Україну впродовж останнього року і яким можуть загрожувати злочинні посягання у зв’язку з їхньою політичною або громадською діяльністю.

Про це повідомляється на сайті Президента України.

«Кожен білорус, який може стати ціллю для злочинців у зв’язку зі своєю публічною політичною позицією, має отримати спеціальний і надійний захист. СБУ та МВС повинні відпрацювати чіткий алгоритм оцінки можливих ризиків, а також систему відповідей на ці ризики, щоб усунути будь-яку загрозу для людей», – зазначив Глава держави.

Наразі визначено перелік громадян Республіки Білорусь, щодо яких уже почали здійснювати відповідні заходи з оцінки ризиків, додаткового супроводу їхнього перебування на території нашої країни та охорони.

Це рішення ухвалене у зв’язку з отриманням правоохоронними органами інформації про можливі загрози для низки білоруських активістів, а також через трагічну загибель Віталія Шишова – політичного активіста з Білорусі, який проживав на території України. Кримінальне провадження розпочате за статтею 115 ККУ.

Президент очікує всебічного розслідування всіх обставин загибелі Віталія Шишова.

Водночас сьогодні стало відомо про те, що заступника загиблого білоруського активіста та голови «Білоруського дому в Україні» Віталія Шишова не пустили в Україну. Так, щодо Родіона Батуліна ввели заборону на в'їзд в нашу державу терміном на три року.

ІА "Вголос": НОВИНИ