Президент України Володимир Зеленський заявив, що вчора призначив двох суддів Конституційного Суду України.

Про це він сказав під час пресмарафону “30 запитань Президенту України” в п’ятницю, 26 листопада.

“Ми почали судову реформу, її ніхто не розпочинав. Це велика боротьба із суддями. Є нормальні судді. Але є, на жаль, те, що є. Також, ми почали цю реформу - очищення судів. Ви бачили, яка криза була з Конституційним Судом. До речі, я назначив двох, все ж таки ми перемогли цей момент, ми його переламали, двох нових суддів від Президента України до Конституційного Суду... Двох я призначив, вчора. Я не знаю, чи був опублікований указ, але тим не менш.. “, - сказав Зеленський.

Наразі на сайті Офісу Президента не оприлюднено указів про призначення суддів КСУ.

27 березня глава держави скасував укази експрезидента Віктора Януковича від 2013 року про призначення Олександра Тупицького та Олександра Касмініна суддями КСУ. Зеленський зазначив, що це зроблено за результатами аудиту указів експрезидента, проведеного на виконання рішення РНБО.

Звільнені судді оскаржили указ Президента у Верховному Суді.

14 липня 2021 року Верховний Суд визнав незаконним Указ Президента від 27 березня, яким він скасував указ свого попередника Віктора Януковича про призначення Тупицького суддею КС.

У ВС пояснили своє рішення тим, що Президент не має повноважень звільняти суддю КСУ.

17 листопада Велика палата Верховного Суду розпочала розгляд скарги на рішення Вищого адмінсуду у складі ВС, відповідно до якого визнано незаконним Указ Президента про звільнення Олександра Тупицького з посади судді Конституційного Суду.

Раніше президент Володимир Зеленський заявив про те, що 1-2 грудня в Україні можливий державний переворот.

ІА "Вголос": НОВИНИ