Президент Володимир Зеленський задоволений зустріччю з американським лідером Джо Байденом, але не знає, чи виникла у них “хімія”.

 Про це він заявив під час пресконференції за підсумками зустрічі з американським колегою.

“Важливі теми, безпекові. Темі НАТО приділили дуже багато часу. У нас є потужні аргументи, про які до цього на найвищому рівні США і Україна не проговорювали — ті чи інші розвідні дані, багато інших речей, про які ми говорили. Почали тет-а-тет зустріччю, продовжили великою групою команд двох країн”, — сказав президент.

“У будь-якому випадку я задоволений нашим візитом. Дійсно, біля 20 документів буде (підписано — ред.) і є. Чому буде — тому що попереду Сан Франциско і Лос Анджелес, у Сан Франциско важливі зустрічі з think tanks і з цифровими компаніями, Apple, я думаю там також буде позитивний результат”, — додав він.

Про «Північний потік-2»

Окремо, зі слів президента, лідери обговорили питання енергетичної безпеки, зокрема щодо “Північного потоку — 2” і усіх ризиків, які пов’язані з цим проектом.

«Поки що ми знаходимося на тій стадії, де президент Байден особисто гарантує, що якщо з боку Російської Федерації чи з боку інших представників, інших сторін »Північного потоку-2« у разі його запуску, якщо з боку цих країн будуть порушені якісь речі, які передбачають небезпечну ситуацію через енергетичні проблеми для України, США гарантують введення санкцій проти »Північного потоку", - зазначив глава держави.

Про новий формат переговорів по Донбасу

Володимир Зеленський також запропонував Президентові США Джо Байдену участь у форматі переговорів із врегулювання ситуації на сході України на рівні президентів.

Він зауважив, що докладно обговорив з Байденом безпекові питання, пов’язані з окупацією Росією частини сходу України та Кримського півострова. 

«Щодо Донбасу, я запропонував імплементацію нового формату на рівні президентів, - сказав він. - Це нова пропозиція для США, і вони будуть думати, який формат обрати». 

Президент дав зрозуміти, що йдеться про новий формат переговорів, відмінний від «Норманді».

Байден відзначив «великі кроки» щодо реформ в Україні

На уточнююче запитання журналіста Зеленський заявив:
“Я не знаю, чи виникла хімія, складно сказати. Але те, що замість однієї години зустріч йшла дві, говорить про те що сторони зацікавлені в діалозі і результаті цього діалогу”.

Глава держави також поділився, що від президента США чув тільки приємні слова і розуміння складності ситуації.

За його словами, Байден відзначив «великі кроки» щодо українських реформ, особливо - земельної, судової реформ. Крім того, Зеленський заявив, що «всі бачать інфраструктурні зміни в Україні».

"Негативу з боку США до України, до мене особисто, до моєї команди, до Офісу Президента не було зовсім, нуль, жодного аспекту, навіть жодного слова", - підкреслив Президент.

Раніше у Вашингтоні завершилась зустріч президентів Зеленського і Байдена.

За інформацією Офісу Президента, на переговорах сьогодні спочатку мали відбутись перемовини у розширеному форматі, після цього — розмова віч-на-віч.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ