Під контролем російських окупантів зараз перебуває близько 20% території України, вони контролюють 2 603 населених пункти, а 1017 населених пунктів уже вдалося звільнити. 

Президент України Володимир Зеленський згадав про це у своїй промові в Палаті депутатів Люксембургу, яку публікує Офіс президента.

«Російські війська зайшли у 3 тисячі 620 населених пунктів України. 1017 з них уже вдалося звільнити. Ще 2 тисячі 603 належить звільнити. Станом на сьогодні під контролем окупантів перебуває близько 20% нашої території. Майже 125 тисяч квадратних кілометрів. Це значно більше, ніж площа всіх країн Бенілюксу разом узятих. Близько 300 тисяч квадратних кілометрів забруднені мінами та снарядами, які не розірвалися. Майже 12 мільйонів українців стали внутрішніми переселенцями. Понад 5 мільйонів – це передусім жінки та діти – виїхали за кордон», - сказав Глава держави.

Президент Зеленський зазначив, що бої тривають на величезній території від Харкова на сході до Миколаєва на півдні.

«По прямій між ними – 454 кілометри. Але якщо подивитися на всю лінію фронту, а вона, звісно, не є прямою, то ця лінія – понад тисячу кілометрів. Тільки уявіть! Постійні бойові дії, які розтягнулися фронтом понад тисячу кілометрів», – сказав він.

Крім того, Україна щодня потерпає від російських ракетних ударів.

Він додав, що «російська армія зруйнувала вже майже весь Донбас – цей колись один із найпотужніших промислових центрів Європи просто спустошений».

На думку Зеленського, українці воюють за те, щоб «залишитися такими, якими ми є» – і «всього лише одна людина в Росії хоче не дати нам залишитися такими, якими ми є».

Тому українці «змушені захищатися фактично від усієї російської армії», бо всі боєздатні військові формування Росії залучені до цієї агресії.

Нагадаємо, Білорусь стягує військову техніку до українського кордону.

ІА "Вголос": НОВИНИ