Сьогодні президент України Володимир Зеленський дистанційно виступив на засіданні Європейської Ради.

Президент заявив, що росія робить ставку на політичний хаос у європейських країнах, натомість Європа має продемонструвати силу, бо, за його словами, тільки силу рф сприймає як аргумент. Зокрема, він звернувся до Євпропейської ради з наступними зверненнями: 

 «Настав час ввести 6 пакет санкцій»

Зеленський нагадав, що п'ятий пакет санкцій був введений ще 8 квітня, і з тих пір пройшло вже 52 дні.

«Тоді станом на 8 квітня російськими окупантами було вбито 169 дітей, а станом на сьогоднішній день - 243 дитини. Тоді було зруйновано 928 навчальних закладів, сьогодні - 1888. Кількість ракетних ударів по Україні вже майже 1600. Росія застосувала майже 2400 ракет, а тоді було близько 1000 ракет. Ось такий прогрес агресії», - зазначив Зеленський.

 

 «Ми виконали усі необхідні умови для надання Україні статусу кандидата на членство в ЄС»

Зеленський зазначив, що Україна виконала усі необхідні умови для того, щоб ЄС надав свою відповідь. 

Україна виконала всі критерії на вступ до ми вже на нього відповіли за цей час. Ми вже надали ці відповіді Єврокомісії. Безпрецедентно швидко, а головне – злагоджено. Ми розраховуємо на таку ж реакцію Європи. І ми відкидаємо будь-які намагання відшукати нікому не потрібну, будь-яку альтернативу або знайти щось ще для України. Для нас потрібно бути такими, як ви. Ми хочемо, щоб Україна отримала статус кандидата. Ми виконали всі необхідні критерії для цього статусу. І ті окремі, деякі держави, які ще досі не впевнені в нас, і ви добре це знаєте, насправді, я впевнений, що змінять свої думки та покажуть нашу об'єднану силу. Силу наших народів, які безпрецедентною більшістю підтримують наше членство в Європейському Союзі. Силу ваших народів, силу ваших держав і об’єднаної Європи”, - сказав Зеленський. 

 «Всі російські воєнні злочинці повинні постати перед судом»

Президент Володимир Зеленський розраховує на принциповість і активність Європи у притягненні до відповідальності всіх російських воєнних злочинців – від виконавців до командирів.

Я дуже розраховую на вашу принциповість і активність у тому, щоб кожен російський військовий, який убивав чи катував наших людей, і кожен командир, який віддавав такі накази чи потурав цьому, постали перед судом. Європа точно може це зробити. Давайте зробимо!», - сказав Зеленський.

«Нам потрібний спільний мирний, платіжний та роумінговий простори»

Президент Володимир Зеленський прагне запровадження між Україною та Європейським Союзом спільних митного, платіжного та роумінгового просторів.

«Нам потрібен спільний митний простір, який посилить і Україну, і всіх, хто залучений до торгівлі з нами. Потрібен спільний платіжний простір, який прискорить інтеграцію на рівні звичайних людей. І спільний роумінговий простір. Дуже важливо, щоб наші переселенці, а їх понад 5 мільйонів, не відчували дискримінації», - підкреслив Президент.

 

 

 «Не може бути жодних компромісів, коли йдеться про суверенітет України»

Президент Володимир Зеленський заявив, що санкції проти росії за її агресію мають бути такими, щоб рф почала шукати миру, і жодних компромісів за рахунок територіальної цілісності та суверенітету України бути не може.

“Росія хоче бачити на таких засіданнях не цілісну Європейську Раду, яку ми зараз бачимо, і не єдиний Європейський Союз, а 27 окремих держав, 27 уламків, які неможливо зібрати докупи. Це їх бажання”, - зауважив глава Української держави.

Зазначимо, міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук більше не займається питаннями обміну військовополонених.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ