Сьогодні, 16 березня, президент України Володимир Зеленський звернувся до Конгресу США і попросив системи протиповітряної оборони для закриття українського неба.

Про це український лідер повідомив під час виступу перед конгресменами США.

За словами Зеленського, російські війська вже випустили по Україні майже тисячу ракет та незліченну кількість авіабомб.

"Вони використовують дрони, щоб прицільніше вбивати. Це терор, якого Європа не бачила. Не бачила вже 80-т років!
І ми просимо про відповідь. Про відповідь від світу. Про відповідь на терор", - розповів президент.

Глава України також вкотре попросив створити для України безпольотну зону, завдяки якій Росія вже не зможе щодня і щоночі тероризувати мирні міста. Проте якщо для США це забагато, то Україна просить альтернативу.

"Ви знаєте, яких захисних систем ми потребуємо. С-300 та інші подібні системи. Ви знаєте, наскільки багато залежить на полі бою від здатності застосувати авіацію. Потужну авіацію.

Для захисту своїх людей. Своєї свободи. Своєї землі. Літаки, які можуть допомогти Україні. Які можуть допомогти Європі", - додав президент.

Вголос також писав, що президент США Джо Байден сьогодні має оголосити про виділення Україні військової допомоги у розмірі $1,01 млрд.

Ця допомога включатиме найбільш необхідні зараз Україні види озброєнь та військової техніки: бронебійні та протиповітряні системи, включаючи переносні засоби протиповітряної оборони, такі як Javelin та Stinger.

ІА "Вголос": НОВИНИ