Президент України доручив Кабміну у тримісячний термін розробити і подати до Верховної Ради законопроєкт про посилення відповідальності за порушення режиму радіаційної безпеки в місцевостях, що зазнали радіоактивного забруднення.

Про це йдеться в указі №512 від 10 липня.

Зеленський доручив вжити заходів, спрямованих на удосконалення умов відвідування зони відчуження, розвиток туризму на цих територіях з метою стимулювання відродження територій, що зазнали радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи, підтримки природоохоронної діяльності на цих територіях, створення умов для використання їх туристичного потенціалу, популяризації та утвердження бренд-меседжу «Безпечний Чорнобиль» .

Указ передбачає вжити заходів щодо облаштування визначених в установленому порядку маршрутів необхідною інфраструктурою, неухильного додержання правил радіаційної безпеки під час перебування відвідувачів у цих зонах, оновлення обладнання і приладів із проведення дозиметричного контролю.

Як сказано, Кабміну доручено забезпечити розміщення на офіційному веб-сайті Державного агентства України з управління зоною відчуження інформації про графік відвідування зони відчуження і зони безумовного відселення та про тимчасові обмеження їх відвідування.

Також президент України доручив опрацювати в установленому порядку питання щодо проведення в зоні відчуження і зоні безумовного відселення навчально-тренувальних заходів з попередження та ліквідації надзвичайних ситуацій, зокрема, в рамках поглиблення співробітництва з державами-членами НАТО та державами-членами ЄС у сфері цивільного захисту.

За указом Зеленського, Кабінет Міністрів України має підготувати та внести на розгляд Верховної Ради України законопроєкт щодо перегляду правового режиму зон радіоактивно забруднених територій внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Нагадаймо, Зеленський назвав зону відчуження символом корупції в Україні.

ІА "Вголос": НОВИНИ