Президент Володимир Зеленський заявив, що поки що в Україні корупційна олігархічна система не здається. Про це він сказав під час виступу на форумі «Демократія в дії».

«Слід визнати, що корупційна олігархічна система в Україні не здається, але це поки що. І щоденно чинить опір, але, це поки що. Однак, ні мене, ні мою команду це не лякає і точно не зупинить. Одним з доказів цього я вважаю внесений мною до парламенту України як невідкладний законопроєкт про олігархів. Вперше за багато років чи за всі роки незалежності ми робимо важливий, довгоочікуваний, потужний крок», – сказав глава держави.

Зеленський зазначив, що вперше говориться «не лише про протидію і покарання за корупційні дії, а про викорінення однієї з базових причин, яка породжує саме це явище, тобто безпосередній вплив великого бізнесу на політиків і державних службовців».

6 червня стало відомо, що фракція «Слуга народу» готує ще щонайменше сім законопроєктів щодо олігархів, повідомила заступниця голови фракції Євгенія Кравчук.

15 квітня президент Володимир Зеленський анонсував законопроєкт, завдяки якому хоче зменшити вплив українських олігархів на державні процеси. 3 червня текст документа був оприлюднений на сайті Верховної Ради.

Згідно із ним, олігархом вважається фізична особа, яка одночасно відповідає трьом із чотирьох ознак: бере участь у політичному житті, має значний вплив на засоби масової інформації, володіє активами в розмірі понад мільйон прожиткових мінімумів для працездатних осіб, є кінцевим бенефіціарним власником (контролером) суб’єкта природних монополій або монополіста на загальнодержавному товарному ринку.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ