Президент України Володимир Зеленський мав би приділити максимум уваги зміцненню української дипломатичної служби. А саме: забезпечити ротацію керівних кадрів.

Про це «Вголосу» розповів дипломат Вадим Трюхан.

Він нагадав: після того, як в Україні призначили нового міністра закордонних справ, жодного заступника міністра не звільнили, при цьому не призначили і жодного нового посла. І зазначив, що тому варто було би здійснити ротацію хоча б декого із заступників міністра, а також тих послів, які вже тривалий час перебувають на посаді.

«При цьому заповнити вакансії у тих країнах, де немає послів – у ключових державах світу, зокрема у США та Китаї. Немає також повноцінного посла у Брюсселі при ЄС, адже посол України у Бельгії за сумісництвом – представник України при ЄС. І це у ситуації, коли європейська інтеграція є пріоритетом зовнішньої політики України – а це взагалі нонсенс, який триває протягом трьох років», - зазначив Трюхан.

Також, за словами дипломата, необхідно переглянути дипломатичну присутність України за кордоном, зокрема у таких регіонах як Африка, Латинська Америка і частково Азія.

«У нас просто немає посольств у великих країнах Африки, які відіграють серйозну роль на міжнародній арені. При цьому на дуже низькому рівні – торгово-економічні відносини нашої країни з цими державами. А це важливо, бо для того, аби Україна підвищувала свою політичну роль на міжнародній арені, вона має використовувати для цього торгово-економічні та гуманітарні важелі», - резюмував експерт.

Більше читайте тут: «Що робити Зеленському?».

ІА "Вголос": НОВИНИ