Новообраний Президент України Володимир Зеленський заявив, що після інавгурації ретельно проаналізує зміст ухваленого сьогодні закону про мову, щоб пересвідчитися, що в ньому дотримано всі конституційні права та інтереси всіх громадян України. У разі потреби реагуватиме відповідно до конституційних повноважень Президента України i в інтересах громадян.

Відповідну заяву Зеленський оприлюднив на своїй сторінці у Facebook.

«Перед Україною сьогодні стоять серйозні виклики, які ми зможемо подолати лише разом. Російська агресія, повільний економічний розвиток, масова еміграція українців за кордон, тотальна корупція – це проблеми, які стосуються кожного з нас і суспільства загалом. Тому ми повинні ініціювати та ухвалювати такі закони й такі рішення, які консолідують суспільство, а не навпаки», – зазначив Зеленський.

Новообраний Президент наголосив, що українська мова – єдина державна мова в Україні.

«Так було, так є і так буде. Щодо цього питання – жодних компромісів. Держава повинна дбати про розвиток української мови, про розширення сфери її вжитку. Це теж безумовно, з цим погоджується все суспільство», – написав Зеленський.

«Питання в методах, якими ми втілюємо в життя цей стратегічний курс. Моя принципова позиція – держава має сприяти розвитку української мови шляхом створення стимулів і позитивних прикладів, а не заборон і покарань, ускладнення бюрократичних процедур, множення кількості чиновників замість їх скорочення», – каже новий гарант.

За словами Володимира Зеленського, законопроект про державну мову розглядався під час виборчого циклу, що зробило його заручником політичної риторики:

«Закон був ухвалений без попереднього достатньо широкого обговорення із громадськістю. До проекту закону було внесено понад 2 тисячі поправок, що свідчить про відсутність згоди щодо окремих його положень навіть у Верховній Раді".

«Сьогодні важко спрогнозувати наслідки ухвалення цього Закону – остаточний його текст з урахуванням усіх поправок наразі недоступний. Після мого вступу на посаду Президента буде зроблено ретельний аналіз цього Закону, щоб пересвідчитися, що в ньому дотримано всі конституційні права та інтереси всіх громадян України. За підсумками аналізу реагуватиму відповідно до конституційних повноважень Президента України i в інтересах громадян», –заявив новообраний Президент України.

Нагадаємо, сьогодні Верховна Рада України ухвалила Закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

ІА "Вголос": НОВИНИ