У Верховній Раді зареєстровано ще один законопроект, який захищає інтереси власників домашніх сонячних електростанцій, зокрема побудованих на землі.

Як повідомляє Союз активних споживачів і проз’юмерів у Facebook, законопроект №10333, розроблений Українською асоціацією відновлюваної енергетики та Союзом активних споживачів і проз’юмерів, дасть змогу вирішити проблеми малих домашніх СЕС, які виникли після прийняття 8449-д.

Серед переваг законопроекту №10333 зазначають те, що він дасть змогу до кінця поточного року завершити й отримати «зелений» тариф для ГСЕС за правилами, які були до сумнозвісної #Поправки24.

«Саме такої прогнозованості державної політики нам усім не вистачало», – підкреслили в Союзі активних споживачів і проз’юмерів.

Також законопроектом із 2020 року запроваджується пріоритетне стимулювання «малих» ГСЕС – до 10 кВт.

«Цього так хотіли прихильники малої розподіленої генерації, що не перевантажує електричні мережі», – підкреслили експерти.

Крім того, з 2020 року впроваджується можливість будувати великі ГСЕС без обмеження місця розташування – до 50 кВт.

«Якщо цим не зловживати, то «зелений» тариф знижується на 20% від чинної редакції закону. Діємо економічними стимулами, а не тотальними заборонами. Кожен зможе сам приймати рішення, коли і де йому вигідно побудувати ГСЕС», – зазначається в повідомленні.

Окрім того, новий законопроект передбачає технічне рішення проблеми встановлення НКРЕКУ «зелених» тарифів як для «старих», так і для нових ГСЕС/дВЕС і комбінованих ГСЕС + дВЕС, яка виникла після прийняття #Поправки24.

Нагадаємо, у четвер, 25 квітня, Верховна Рада заборонила українцям будувати домашні сонячні електростанції на землі.

Радник Зеленського наголосив, що домашні сонячні станції не зможуть продавати електрику за «зеленим тарифом», тоді як це продовжать робити компанії олігарха Ріната Ахметова.

ІА "Вголос": НОВИНИ