Центральний військовий госпіталь в Празі відповів на запит верхньої палати парламенту Чехії - Сенату, чи дозволяє стан здоров'я президента Мілоша Земана обіймати йому свою посаду.

Про це повідомляє iDNES.

Медустанова не опублікувала відповідь, і Сенат поки не прокоментував її.

«У п'ятницю, 15 жовтня 2021 року, директор Центрального військового госпіталю... професор Мирослав Заворал отримав запитання голови Сенату щодо президента республіки Мілоша Земана. Сьогодні, 18 жовтня 2021 року, о 9:00 (10:00 за Києвом - ред.) , директор Центрального військового госпіталю професор Мирослав Заворал в офіційному порядку надіслав голові Сенату парламенту Чеської Республіки відповіді, підготовлені з усією відповідальністю», - заявила прессекретар госпіталю Джитка Зіньке.

«Користуючись нагодою, хочемо подякувати фахівцам в області медицини, а також провідним фахівцям у галузі конституційного права за співпрацю. У зв'язку з дотриманням правових положень Центрального військового госпіталю, він не буде публікувати зміст відповіді», - додала вона.

«Лист, зміст якого ми жодним чином не будемо коментувати, буде передано голові Мілошу Вистрчилу, який передасть його членам оргкомітету Сенату», - заявила iDNES.cz прессекретар Сенату Нгуєн Суе.

Речниця Сенату відмовилася коментувати, чи містить лист лише відповідь про те, чи може президент Мілош Земан виконувати свої обов'язки, чи конкретну інформацію про здоров'я Земана.

«Це стане предметом юридичного аналізу того, що Сенат може опублікувати», - сказала вона.

У вівторок комісія Сенату повинна приступити до ухвалення рішення про тимчасове позбавлення президента його повноважень відповідно до статті 66 Конституції країни, яка повинна бути схвалена простою більшістю голосів обох палат парламенту.

Причина госпіталізації - ускладнення хронічної хвороби

Раніше стало відомо, що президент Чехії Мілош Земан 10 жовтня близько полудня був доставлений на машині швидкої допомоги з замку в Ланах в Центральний військовий госпіталь (ÚVN) в Стржешовіцах.

На відеозаписі було видно, що глава держави, коли його транспортували з машини швидкої допомоги в лікарню, знаходився без свідомості, йому підтримували голову, а очі його були заплющені.

«Причина госпіталізації - ускладнення, які супроводжують хронічне захворювання, від якого він лікується», - сказав представник госпіталю Мирослав Заворал. Він додав, що у нього немає згоди президента на публікацію точного діагнозу. «Ми знаємо діагноз, можемо продовжити лікування», - додав Заворал.

Однак із незалежних джерел стало відомо, що Мілош Земан страждає на печінкову енцефалопатію. Про це 13 жовтня повідомив ряд чеських ЗМІ.

Зазначається, що такий діагноз підтверджується трьома джерелами з оточення президента, державної адміністрації та медичної сфери.

Зазначена хвороба чинить негативний вплив на діяльність головного мозку, тому обмежує чеського лідера у виконанні обов'язків глави держави.

Мілош Земан відомий в Україні своїми гучними проросійськими заявами. На батьківщині його звинувачують у просуванні російських інтересів у Чехії.

ІА "Вголос": НОВИНИ