Посушливі простори Юти приховують давній вулканічний комплекс, і ця прихована підземна система все ще активна під поверхнею пустелі.

Про це стверджують вчені, повідомляє Science Alert.

Згідно з новим дослідженням, недавні землетруси у 2018 та 2019 роках не свідчили про тектонічну активність, а були сейсмічними коливаннями, спричиненими вулканічним полем пустелі Чорна скеля – древньою вулканічною системою в пустелі Сев'є в штаті Юта, яка діяла понад 6 мільйонів років і, судячи з усього, ще жива і штовхається.

«Наші висновки свідчать про те, що система все ще активна, і що землетруси, ймовірно, були наслідком руху рідини в загальній зоні», - каже сейсмолог Марія Месімері з Університету Юти.

Землетруси можуть бути наслідком видавлювання рідини через гірські породи або результатом деформації внаслідок руху рідини, що підкреслило поверхневі розломи.

Зазначені дві послідовності землетрусів відбулись у вересні 2018 року та квітні 2019 року і були зафіксовані сейсмометрами в межах регіональної сейсмічної мережі штату Юта.

Подальший аналіз землетрусів показав, що вони не були результатом тектонічної активності, при цьому неглибокі сигнали надходили з глибини менше 2,5 кілометрів  під поверхню.

Проте ці два землетруси створили помітну деформацію поверхні землі.

Остання вибухова подія Блек-Рока була понад 1000 років тому, в результаті чого в регіоні відбулися потоки лави Крижані джерела.

Ці землетруси нагадують про те, що Чорна Скеля продовжує діяти і після всіх цих років, і що цей сплячий вулкан не зник.

Читайте більше актуальних новин на Вголосі:

ІА "Вголос": НОВИНИ