Про це еколог Ольга Мелень-Забрамна розповіла у розмовній студії «Правда. Наживо».

«У нас є такий величезний звіт наукового інституту, в якому говорилось, що земля навколо сміттєзвалища забруднена важкими металами. Навіть дослідження науковці проводили – продукція, яка вирощується на городах людей, що проживають поблизу сміттєзвалища, також є забруднена. Її не дуже безпечно їсти, тому треба знищувати. Контроль цієї продукції не проводиться, і, думаю, навіть коли вона потрапляє на львівські ринки – цього ніхто не контролює», – зазначила вона.

Попри те, що Грибовицьке сміттєзвалище зараз не експлуатується, там продовжують утворюватись інфільтрати – вони досі просочуються через ґрунт та воду.

«Станом на сьогодні Грибовицьке сміттєзвалище не експлуатується, там продовжують утворюватись інфільтрати, які зберігаються в декількох озерах. Львівська міська рада запустила станцію фізико-хімічної очистки інфільтратів, потужність якої, на жаль, не є достатньою. Інфільтрати також продовжують просочуватися в ґрунт через озера, трохи просочуються і через тимчасову дамбу. На жаль, інфільтрат потрапляє в каналізацію, ми не зовсім впевнені в тому, що він є достатньо безпечний навіть для очисних споруд Львова», – сказала еколог.

Навіть якщо рекультивація сміттєзвалища триватиме п'ять років, то це на рік гарантуватиме повне очищення ґрунтів та навколишнього середивища.

«Гарантії на сьогодні немає, тому що треба дивитись деталі проекту – чи буде проводитись рекультивація грунтів довкола сміттєзвалища, чи тільки будуть вжиті заходи для того, щоб зібрати інфільтрат та газ», – сказала вона.

Більше – у відео. Прямий ефір «Правди. Наживо» дивіться щобудня о 19.00 на телеканалі НТА.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ