Хрещення Господнє в Україні християни традиційно відзначають 19 січня. В цей день, вірять, тіло та душа очищаються від гріхів. Тому купаються в ополонці та освячують воду. Винятком не стали і жителі Підберізців. Цьогоріч релігійне дійство відбувалося у комплексі Palmira Resort, що при в’їзді у село. Як святкували та чим пригощали, читайте у матеріалі «Вголосу».

Охочих відсвяткувати останнє свято різдвяного циклу Водохреще – у Підберізцях цьогоріч зібралося чимало. Це і самі жителі села, і мешканці сусідніх. Почалося святкове дійство зі Священної літургії. Після чого священнослужителі взялися до головного обряду свята – освячення води, яка в цей день, за словами вірян, має цілющі властивості.

«Цей день особливий тим, що 2022 роки тому Ісус Христос прийшов до річки Йордан, щоб охреститися.  Іван Хреститель святив водою, а Ісус Христос – і водою, і Духом Святим. Адже кожна людина, яка охрещена, ходить під Божим Духом. І коли вона виконує всі заповіді Божі, то все, що вона проситиме у цей день, буде їй дано», – розповідає настоятель храму у Підберізцях.

Не обійшлося свято і без уже звичного пірнання в ополонку. До нього доєднатися більше як два десятки гостей. Одні вірять, що купання в цей день збереже здоров’я від недуг упродовж всього року. А інші ж підтримують звичай через релігійні мотиви.

«Я сьогодні вперше за 44 роки пірнув в ополонку. Чесно зізнаюся, це неймовірні емоції та враження. Думаю, наступного року долучити до цього і сім’ю», – розповідає гість свята пан Петро.

Зібралися і ті, для кого пірнання в ополонку – вже звична справа. Пан Василь розповідає, що і не злічить, скільки разів доєднується до такої традиції. Цьогоріч не виняток. Змінюються лише локації.

«Я зі своїм найкращим сусідом, сином та кумами підтримую таку традицію кілька років поспіль. І кожного разу долучаємо до неї нових людей. Вважаю, це як оздоровчий момент. Адже за безліч років ще ні разу не захворів. Навпаки, фізичний стан лише покращується», – наголошує він.

Також жителі Підберізців зізнаються, що нині вони радіють іще більше, адже святкують Водохреще у власному селі, а не у сусідніх місцинах, як зазвичай до того. Вірять, що це об’єднує громаду.

«Я рада, що у нас в Підберізцях нарешті є місце, де ми можемо зібратися у такий світлий день. Адже дуже важливо підтримувати та шанувати свої традиції», – наголошує жителька села Підберізці Мирослава.

Загалом Palmira Resort, що у Підберізцях, святкує Водохреще вже другий рік поспіль. Втім, власники зізнаються, що і в наступні роки планують збирати жителів громади і гостей для спільного святкування. Окрім релігійних ритуалів, не забувають і про земні. Пропонують жителям страви зі святкового столу та теплі напої.

«Загалом комплекс існує вже 5 рік. Але такі купання ми проводимо лише вдруге. Цього року, як і минулого, зібралося чимало охочих, щоб відсвяткувати з нами це свято та навіть пірнути в ополонку. Тому ми створюємо всі необхідні умови, щоб організувати гостям безпечне свято. Сподіваюсь, ми і надалі продовжуватимемо таку традицію», – наголошує власниця комплексу Юлія Мостюк.

ІА "Вголос": НОВИНИ