Європейський суд із прав людини задовольнив скаргу трьох кримчанок і однієї жительки Донбасу, що мають статус внутрішньо переміщених осіб, про дискримінацію з боку України під час місцевих виборів у 2015 році.

Про це написано в рішенні, яке було опубліковане сьогодні, 21 жовтня, на сайті суду.

За інформацією, Олександра Селігененко та Анастасія Мартиновська, Дар’я Свиридова і Євгенія Терехова скаржилися на те, що не змогли проголосувати на місцевих виборах в Україні у 2015 році, коли вони, вже на той час, постійно проживали в Києві та мали статус ВПО. Таким чином, вони не змогли обрати депутатів, які б представляли їхні інтереси.

Як написано в пресрелізі ЄСПЛ, «влада вважала, що вони все ще живуть за місцем реєстрації» – в анексованому Криму і на території окупованого Донбасу.

Відповідно до рішення суду, Україна має виплатити кожній із заявниць по 4500 євро.

Адвокат позивачок Сергій Заєць в коментарі виданню «Радіо Свобода» про цю справу сказав наступне:

«Це справа про перемогу над дискримінацією. Сам факт звернення до ЄСПЛ вплинув на розв'язання проблеми. Саме на цю скаргу систематично посилалися представники Ради Європи при просуванні змін на зустрічах з українськими чиновниками. Зрештою, при ухваленні Виборчого кодексу інтереси ВПО були враховані, і під час попередніх місцевих виборів усі охочі вже мали можливість проголосувати»

За інформацією адвоката, «Селігененко та інші проти України» – це перша справа, що стосується становища ВПО в країні, і це одне з нечисленних рішень ЄСПЛ щодо прав тимчасово переміщених осіб в Україні.

ІА "Вголос": НОВИНИ