У неділю, 7 березня, Швейцарія провела референдум щодо трьох законопроектів на федеральному рівні. Про підсумки повідомляє Schweizer Bauer.

Йдеться, зокрема, про заборону приховувати обличчя в громадських місцях, про електронну персональну ідентифікацію в мережі і про угоду про вільну торгівлю з Індонезією.

З'ясувалося, що жителі Швейцарії виступають за загальнонаціональну заборону носіння предметів гардеробу, що приховують обличчя, таких як хустка, балаклава і паранджа. На користь цієї заборони висловилися 52,7 відсотка виборців, про що повідомив керівник НДІ вивчення громадської думки GFS Bern Лукас Гольдер (Lukas Golder). Статистична похибка складає приблизно 2 відсотки.

Виступив з пропозицією прописати таку заборону до конституції член «Комітету міста Егеркінген» Аніан Лібранд (Anian Liebrand) переконаний, що завдяки цій ініціативі «вдалося запустити в суспільстві давно назрілу дискусію». За його словами, багато підтримали наведені аргументи. Проте ліві і крайні ліві сили обурені цим рішенням.

У той же час представник лівої лобістської організації «Операція Ліберо» Штефан Мансера-Еглі (Stefan Manser-Egli) назвав успіх цієї ініціативи «небезпечним проникненням в політику пропагандистських символів», підміняють собою раціональний дискурс.

У свою чергу, виступала проти заборони мусульманка Фатіма Іфтікар (Fathima Ifthikar) розчарована тим, що тактика консервативної Швейцарської народної партії SVP, яка спирається на символи, знову знайшла підтримку народу.

Читайте більше новин України та світу на Вголосі:

ІА "Вголос": НОВИНИ