Про це в коментарі «Вголосу» розповіла прес-секретар проекту Христина Гапонюк.

За її словами, акцію «1000 кг книжок для Сходу» ініціювали Фундація Дарини Жолдак та Форум видавців, до яких активно долучилась ініціатива «Відкрий українське».

«Ми закликали жителів області приносити насамперед україномовні книжки, а також періодику. Бо прагнули передати на Донбас саме нашу рідну літературу. І хочу вам сказати, що всі були приємно вражені від того, як поставилися галичани до проекту. Люди приносили нові книжки, серед яких багато дитячої ілюстрованої літератури, класичних творів українських письменників», – зазначила Христина Гапонюк.

Своєю чергою, представник ГО «Відкрий українське» і координатор збору книжок у Самборі Андрій Жепко зауважив, що волонтери із Західної України вже неодноразово поповнювали бібліотечні фонди міст Сходу.

«Ми вже відправляли українські книжки до бібліотек Слов’янська, Дружківки, Краматорська, Маріуполя, Добропілля, Димитрова. Разом з літературою скеровували аудіодиски із записами українських виконавців, а також національну символіку», – підкреслив волонтер і додав, що діти охоче приносили дитячі книжки, історичну, художню та патріотичну літературу.

У бібліотеках Сєвєродонецька знають про цю ініціативу. Ба більше, чекають на українські книжки, адже у фондах усе-таки переважає російськомовна література.

Як говорить бібліотекар Сєвєродонецької міської бібліотеки для юнацтва ім. Й. Курлата Ірина Пшеничка, у фондах закладу зберігається близько 45 тисяч книжок, серед яких більша частина – російськомовні.

«Приблизно 60% загальної кількості книжок – це художні, історичні та дитячі твори російською мовою, 40% – література українською мовою. Звісно, нам би хотілося поповнити свої фонди сучасними творами українських письменників, і ми будемо раді отримати книжки в подарунок від жителів Західної України», – запевнила бібліотекар і сказала, що українську мову на Донбасі люди знають і розуміють. Просто так склалося історично, що міське населення здебільшого розмовляє російською.

Як писав «Вголос», у Львові 76 навчальних закладів долучилися до культурно-соціального проекту «100 тисяч книжок для сільських бібліотек».

ІА "Вголос": НОВИНИ