Адміністрація президента США Джо Байдена планує продати Україні чотири передові великі безпілотники MQ-1C Grey Eagle, які можуть бути озброєні ракетами Hellfire.

Про це пише Reuters з посиланням на трьох людей, які знайомі з ситуацією.

Джерела повідомили, що продаж безпілотників компанії General Atomics все ще може бути заблокований Конгресом, додавши, що існує також ризик зміни політики в останню хвилину, що може зірвати план, який перебуває на розгляді Пентагону протягом декількох тижнів.

Україна використовує наразі проти російських військ кілька типів невеликих безпілотних систем меншої дальності. Серед них AeroVironment RQ-20 Puma AE і турецький Bayraktar-TB2.

Водночас надання Grey Eagle стане технологічним стрибком в озброєнні України, оскільки ці безпілотники можуть літати до 30 і більше годин і можуть збирати величезні обсяги розвідувальних даних. Також вони здатні переносити до 8 ракет Hellfire.

Reuters пише, що якщо продаж відбудеться, він матиме велике значення, оскільки на поле бою проти російської армії вийде передова багаторазова американська система, здатна завдавати численних глибоких ударів.

Зазначається, що Адміністрація президента Джо Байдена має намір повідомити Конгрес про можливий продаж Україні найближчими днями, після чого очікується публічна заява, повідомив офіційний представник США.

«Як правило, MQ-1C — це набагато більший літак з максимальною злітною вагою, що приблизно втричі перевищує Bayraktar-TB2, з відповідними перевагами у вантажності, дальності та витривалості», — пояснює експерт з безпілотних літальних апаратів Ден Геттінгер.

Освоєння цих безпілотників зазвичай займає місяці, але останніми тижнями було запропоновано умовний план навчання досвідчених українських фахівців з обслуговування та операторів, повідомили джерела.

США 1 червня оголосили, що виділяють новий пакет оборонної допомоги для України загальною сумою на 700 мільйонів доларів — з-поміж іншого, він включає і реактивні системи залпового вогню, які Київ просив надати, зокрема системи HIMARS. 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ