Слідчі Нацполіції в ході досудового розслідування викрили зловживання посадовців “Державної продовольчо-зернової корпорації України”. Сума збитків становить 57 мільйонів доларів США. Про це повідомила пресслужба Нацполіції

В результаті розслідування було встановлено, що посадовці корпорації вчинили розтрату майна проводивши експортні операції зернових на підконтрольні компанії-нерезиденти. При цьому занижували вартість та не здійснювали попередню оплату товару.

“У рамках розслідування кримінального провадження, розпочатого за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 та ч. 4 ст. 191 (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України, правоохоронці встановили, що посадовці корпорації проводили експортні операції зернових на підконтрольні компанії-нерезиденти. При цьому занижували вартість та не здійснювали попередню оплату товару. 

В ході слідства поліцейські викрили численні факти реалізації злочинної схеми. Зокрема за кредитні кошти, отримані під державні гарантії, посадовці державної корпорації закуповували зернові через фіктивні підприємства та експортували товар за ціною, що була значно нижчою за ринкову.” - заявили в поліції.

Відомо, що протягом січня-травня 2021 року АТ «ДПЗКУ» укладено зовнішньоекономічні контракти на експорт зернових з іноземними компаніями на загальну суму понад 231 мільйон доларів США. А станом на кінець липня 2021 року дебіторська заборгованість вищезазначених компаній перед державною компанією складає понад 57 мільйонів доларів США.

Як зазнали в поліції, 10 та 11 серпня відбулись 62 обшуки у Києві та на територіях Волинської, Дніпропетровської, Одеської, Київської та Рівненської областях. Слідчі дії відбувались за місцем проживання та в офісних приміщеннях причетних осіб. 

За результатами проведення обшуків виявлено та вилучено документи фінансово-господарської діяльності, чорнові записи, комп’ютерну техніку, мобільні телефони, а також понад 200 тисяч доларів США.

ІА "Вголос": НОВИНИ